Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Αντιμέτωποι με εκτεταμένες ζημιές οι μικρομεσαίοι αγρότες

Το «τελειωτικό χτύπημα» έχουν δώσει σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών μικρομεσαίων αγροτών οι σφοδρές βροχοπτώσεις και η ανεμοθύελλα που έπληξαν την προηγούμενη βδομάδα το νομό Λάρισας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού έχουν υποστεί φέτος πολύ μεγάλες ζημιές από πολλές και διάφορες μορφές κακοκαιρίας.

Στην επαρχία Τυρνάβου, οι ροδακινοπαραγωγοί είδαν, μέσα σε ένα απόγευμα, τους κόπους μιας χρονιάς να χάνονται, αφού η ανεμοθύελλα έριξε κάτω και κατέστρεψε το προϊόν.

Στα παρακάρλια χωριά της Λάρισας πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τη λίμνη, καθώς ο όγκος του νερού και τα φερτά υλικά «μπούκωναν» τις αντλίες, με αποτέλεσμα το νερό να «γυρίσει πίσω» μέσω των αρδευτικών καναλιών και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές, ιδιαίτερα σε Καστρί, Καλαμάκι, Σωτήριο κ.α.

Διπλό ήταν το «χτύπημα» στη βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς μετά τις χαμηλές θερμοκρασίες του διημέρου 16 και 17 Ιούλη ήρθαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα μικρότερη ανάπτυξη του φυτού και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Πολύ μεγάλη αναμένεται η ζημιά στη βιομηχανική τομάτα, η οποία χτυπήθηκε διαδοχικά από χαλάζι, καύσωνα και πλημμύρες και είναι αδύνατο να επανέλθει. Ετσι, η στρεμματική απόδοση δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 5-6 τόνους, όταν υπό κανονικές συνθήκες είναι σχεδόν η διπλάσια.

Στα όσπρια, καταστροφικές ήταν οι βροχές του Μάη για τη φακή (πολλοί παραγωγοί δεν συνέλεξαν καν το προϊόν), στα ρεβίθια, λόγω βροχών και καύσωνα, η παραγωγή συρρικνώθηκε μόλις στα 80 κιλά ανά στρέμμα μεσοσταθμικά, ενώ στα φασόλια το προϊόν έχει πέσει στη γη και σε πολλά χωράφια δεν θα γίνει συλλογή.

Στα αμπέλια, τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς, όταν χτύπησε ο παγετός, με αποτέλεσμα πολλοί αμπελοκαλλιεργητές να προεξοφλούν ζημιές για τα επόμενα τρία χρόνια, και όχι μόνο για φέτος, λόγω των επιπτώσεων στο φυτό.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή έθεσαν στα τέλη Ιούνη, με κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του αγροτικού αγωνιστικού δεκαήμερου που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων απαίτησαν: Να δοθούν έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις στους παραγωγούς της περιοχής, οι καλλιέργειες και τα ζώα των οποίων έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και από αρρώστιες. Να γίνει ο ΕΛΓΑ σύγχρονος δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ