Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντονες αντιδράσεις σε νομοσχέδιο νέων κυρώσεων

Ρωσία, ΕΕ και ιδιαίτερα Γαλλία και Γερμανία αντέδρασαν έντονα στο νέο σχέδιο αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, καθώς βλέπουν να θίγονται τα δικά τους μονοπωλιακά συμφέροντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΜΟΣΧΑ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Ομοβροντία» αρνητικών αντιδράσεων και επιφυλάξεων σε Μόσχα, Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο προκάλεσε χτες νομοσχέδιο που ψήφισε με 419 ψήφους υπέρ και μόλις 3 κατά η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Το επίμαχο νομοσχέδιο επιδιώκει να προωθήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, η ναυτιλία, η μεταλλουργία, ο κατασκευαστικός και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, και αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από εκείνα χωρών της ΕΕ και της Ρωσίας.

Το 184σέλιδο νομοσχέδιο, που προωθήθηκε με διακομματική συμφωνία, επιβάλλει βαριές κυρώσεις όχι μόνον σε εταιρείες της Ρωσίας, αλλά και σε όσες συνεργάζονται μαζί τους από χώρες της ΕΕ και αλλού ή δραστηριοποιούνται στο έδαφος των ΗΠΑ, και θα αποκλείονται από αναθέσεις έργων, χρηματοδοτήσεις κ.λπ. Προβλέπει επίσης κυρώσεις με ανάλογα προσχήματα σε βάρος του Ιράν και των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης», που τους κατηγορεί για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» σε Συρία και αλλού, αλλά και σε βάρος της ΛΔ Κορέας με αφορμή τις προσπάθειες ανάπτυξης του πυραυλικού της προγράμματος. Επιπλέον, επιβάλλει περιορισμούς στις δυνατότητες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χαλαρώσει ή να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς θα πρέπει (εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί και από τη Γερουσία και υπογραφεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ώστε να γίνει νόμος) να εξασφαλίσει ο ανώτατος ηγέτης των ΗΠΑ τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο. Αν το υπογράψει, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι σαν να αποδέχεται τις κατηγορίες παραγόντων του Κογκρέσου και των μυστικών υπηρεσιών, πως μέλη του προεκλογικού του επιτελείου είχαν επιλήψιμες σχέσεις με Ρώσους αξιωματούχους ή πως οι Ρώσοι χάκερς έκαναν κυβερνο-επιθέσεις σε λογαριασμούς της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Δημοκρατικού Κόμματος και της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, για να ευνοήσουν την εκλογική νίκη του. Αν δεν το υπογράψει, είναι σίγουρο πως θα πυροδοτήσει την κλιμάκωση ακόμη περισσότερων αντιδράσεων σε βάρος του από μέρος του πολιτικού κατεστημένου και του κρατικού μηχανισμού, που αμφισβητεί με κάθε αφορμή την κυβέρνησή του.

Οι αντιδράσεις στη Μόσχα

Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις ήρθαν από τη Μόσχα και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ, που χαρακτήρισε την εξέλιξη «εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια» και «λυπηρή είδηση». Τόνισε πάντως ότι η Μόσχα θα διατυπώσει την απάντησή της στο αμερικανικό νομοσχέδιο μετά από «προσεκτική ανάλυση» και ότι κατόπιν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για νομοσχέδιο, δεν θα εκφράσουμε προς το παρόν γνώμη», είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Ας περιμένουμε να γίνει νόμος».

Αναφερόμενος στην πρόταση Ρώσων βουλευτών για την επιβολή αντιποίνων σε βάρος των ΗΠΑ, είπε ότι είναι κατανοητή, επαναλαμβάνοντας πως σε κάθε περίπτωση «την τελική απόφαση θα λάβει ο Πρόεδρος Πούτιν».

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα πλήξει την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς το συνέπεια του γεγονότος ότι η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ. «Κατά μία έννοια, η Ευρωπαϊκή Ενωση δρέπει τους καρπούς τού να ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια», είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Rossiya 24», καταλήγοντας πως αυτή η τακτική «γύρισε μπούμερανγκ στο κατώφλι της Ευρώπης».

Επιπλέον, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας απειλεί «να καταστρέψει τις προοπτικές εξομάλυνσης» των σχέσεων Μόσχας - Ουάσιγκτον, τονίζοντας: «Αυτό που συνέβη ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής. Οι συντάκτες και οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αυτού κάνουν ένα πολύ σοβαρό βήμα προς την καταστροφή των προοπτικών εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία. Δεν θα υποκύψουμε στο συναίσθημα. Θα εργαστούμε για να βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε (...) και να αναζητήσουμε συμβιβασμούς σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Ρωσία, όπως, πιστεύω, και για τις ΗΠΑ: Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής».

«Ανήσυχη» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «ανησυχία» για την ψήφιση του νομοσχεδίου, εκφράζοντας προβληματισμό αφενός για «τις πιθανές συνέπειες στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και αφετέρου για "τις ενδεχόμενες αρνητικές πολιτικές συνέπειες", υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό όλες οι χώρες του G7 να συντονίζουν την πολιτική των κυρώσεων. Σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι «έτοιμη να δράσει για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» αν οι «ανησυχίες» της δεν ληφθούν υπόψη από τους Αμερικανούς νομοθέτες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ προειδοποίησε ομοίως πως η ΕΕ είναι έτοιμη να «ενεργήσει κατάλληλα» αν δεν ληφθούν επαρκώς υπόψη τα συμφέροντά της, τονίζοντας: «Το "Η Αμερική πρώτα" δεν μπορεί να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης έρχονται τελευταία».

Αντιδράσεις σε Παρίσι και Βερολίνο

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας.

Ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα έχει «έκνομες» επιπτώσεις σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πληγούν ευρωπαϊκές εταιρείες.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις, αλλά «δεν μπορεί να αποδεχτεί» την πρακτική της άσκησης βιομηχανικής πολιτικής υπό την κάλυψη των κυρώσεων. Ας σημειωθεί επίσης η δήλωση του Μάριο Μίρεν, διευθύνοντα συμβούλου της μεγαλύτερης γερμανικής εταιρίας παραγωγής Ενέργειας, «Wintershall», πως «τρίτα μέρη δεν πρέπει να επιβάλλουν τις πολιτικές τους αποφάσεις σε βάρος της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, αφού θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Πριν την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, ο Τραμπ απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις στην Τεχεράνη, την οποία κάλεσε να συμμορφωθεί με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, γιατί διαφορετικά «θα αντιμετωπίσει μεγάλα, μεγάλα προβλήματα». Αργότερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο νέων κυρώσεων σε βάρος της χώρας του «εντελώς εχθρική ενέργεια», την οποία το Ιράν «είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει με αποφασιστική αντίδραση».

Συγκρούσεις στο Κογκρέσο για το «Obamacare»

Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν ασχολήθηκε μόνο με το νομοσχέδιο των νέων κυρώσεων, αλλά και με πρόταση νόμου που ζητούσε την απόσυρση του προγράμματος ασφαλιστικής κάλυψης της προηγούμενης κυβέρνησης (γνωστό ως «Obamacare»). Το νομοσχέδιο δεν ενεκρίθη, καθώς δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 60 ψήφους της Γερουσίας που χρειαζόταν. Ανάμεσα σε άλλους, το καταψήφισαν εννιά Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές.

Στην τελική ψηφοφορία για την απόσυρση συνολικά του «Obamacare», 57 γερουσιαστές ψήφισαν εναντίον και 43 υπέρ. Ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα έπαιξαν οι αντιδράσεις σε σημαντικό μέρος των Αμερικανών, που θεώρησαν ότι τα σχέδια των Ρεπουμπλικάνων θα έκαναν ακόμη πιο ακριβό εμπόρευμα την ασφαλιστική κάλυψη των συνταξιούχων και των φτωχότερων στρωμάτων.

Αποφασίστηκε ωστόσο η συνέχιση της συζήτησης για τις πιθανές αλλαγές στο χώρο της ασφαλιστικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των Αμερικανών, στον οποίο «αλωνίζουν» τεράστια μονοπώλια κλινικών, νοσοκομείων, ασφαλιστικών εταιρειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ