Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή εξελίξεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η «αξιολόγηση όλων των πλευρών της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα θα πάρει χρόνο, και οι προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιούργησε, όπως και το περιεχόμενο των διαφόρων συζητήσεων που έκαναν οι συμμετέχοντες». Τα παραπάνω αναφέρει σε χτεσινή του δήλωση ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αναφέροντας ότι την επόμενη βδομάδα θα επιστρέψει στην Κύπρο για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις.

Ολα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες εξελίξεις στο Κυπριακό, τουλάχιστον στο σκέλος των διεργασιών που μαίνονται ασταμάτητες γύρω από διάφορα σχέδια διχοτόμησης του νησιού.

Επίσης, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η συζήτηση για την παράταση της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού στο νησί. Χτεσινά δημοσιεύματα κατέγραφαν ξανά προβληματισμούς γύρω από τη διάρκεια της παράτασης, μετά από συνολικότερη απόφαση για αναθεώρηση όλων των ειρηνευτικών αποστολών ώστε - με βάση το σκεπτικό που υπάρχει - να διαπιστωθούν οι «πραγματικές ανάγκες» και πού θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές (συζήτηση, προφανώς, ευρύτερων προεκτάσεων).

Στο μεταξύ, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σημείωνε χτες ότι «δεν έχουμε άλλο χρόνο για να μας κλέψουν και για να χαθεί. Αυτή η διαδικασία (επίλυσης του Κυπριακού) που συνεχιζόταν εντός των σημερινών παραμέτρων του ΟΗΕ τελείωσε». Εκτίμησε ότι εκτός από τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, «που έληξε με αποτυχία, απέτυχαν και συνομιλίες 50 χρόνων, όπως και η διαπραγματευτική διαδικασία, που βασίστηκε σε μια λύση με διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη σε πολιτική ισότητα». Πρόσθεσε ότι οι διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν, αλλά πρέπει να καθοριστεί «με υγιή τρόπο» ο στόχος αυτών των επαφών, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ισότητα» μεταξύ των δύο πλευρών. Ενώ, θέτοντας απροκάλυπτα ζήτημα επίσημης αναγνώρισης του ψευδοκράτους, διαμαρτυρήθηκε ότι «αν η ισότητα ήταν εξασφαλισμένη στη βάση του ΟΗΕ, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα ήταν η μόνη που είναι μέλος του ΟΗΕ».

Αποφάσεις και σχέδια στα Κατεχόμενα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ, χτες η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους αποφάσισε επίσημα να εγκρίνει και να ξεκινήσει την οργάνωση της επιστροφής Μαρωνιτών στα χωριά τους, που σήμερα ανήκουν στα εδάφη που ελέγχουν οι κατοχικές δυνάμεις. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σύντομα θα δρομολογηθεί και το άνοιγμα της σήμερα κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, με την πρόβλεψη ότι θα μπορούν να επιστρέψουν και όσοι κατοικούσαν εκεί πριν την τουρκική εισβολή, αναγνωρίζοντας φυσικά την τουρκοκυπριακή «κυριαρχία». Πρόκειται για σχέδιο που αφορά και προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτών (τα Βαρώσια αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα «φιλέτα» της Κύπρου).

Τέλος, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι επρόκειτο να δώσει στη δημοσιότητα αποσπάσματα των πρακτικών από το δείπνο της 6ης Ιούλη (μετά το οποίο ανακοινώθηκε το «ναυάγιο») στο Κρανς Μοντάνα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς ειπώθηκε εκεί. Πρόκειται για κινήσεις ενταγμένες σε μια ευρύτερη προσπάθεια να συνδεθεί η πορεία των συνομιλιών με τη μία ή την άλλη πλευρά, όταν είναι δεδομένο ότι στο Κυπριακό κονταροχτυπιούνται ισχυρά ιμπεριαλιστικά και μονοπωλιακά συμφέροντα, με αταλάντευτα αντιλαϊκό προσανατολισμό.

Από τη μεριά του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επέκρινε και χτες τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης απέναντι στον σύμβουλο του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «θυσιάζουμε την Κύπρο για να διασώσουμε το κύρος του κ. Αναστασιάδη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ