Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βαθαίνει η επιχειρηματική λειτουργία, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων

Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση. Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο

Σε υψηλούς τόνους, που όμως δεν ήταν ικανοί να καλύψουν τη συμφωνία των αστικών κομμάτων στην ατζέντα που υπηρετεί το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ξεκίνησε χτες το μεσημέρι η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής και συνεχίζεται σήμερα με την ψηφοφορία.

Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, έκανε λόγο για προσπάθεια να καθιερωθούν ακαδημαϊκοί κανόνες σε ένα τοπίο που απορυθμίστηκε με έναν καταστροφικό τρόπο για τα πανεπιστήμια, για επαναφορά της δημοκρατίας και οικοδόμηση του «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης». Σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά, ενώ με το νομοσχέδιο διατηρούνται και επεκτείνονται τα δίδακτρα, από πλευράς κυβέρνησης συνεχίστηκαν τα περί στήριξης των οικονομικά αδυνάτων, με τον υπουργό Παιδείας να ξεκαθαρίζει ότι το να είναι δωρεάν τα μεταπτυχιακά «δεν είναι ρεαλιστικό ούτε καν ως αίτημα». Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για οπισθοδρόμηση, εσωστρέφεια και συγκεντρωτισμό, ζητώντας πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που θα συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, ενώ κριτική σε σημεία του νομοσχεδίου, χωρίς να θίγεται η ουσία της στρατηγικής που καλείται να υπηρετήσει η Ανώτατη Εκπαίδευση, ασκήθηκε και από τα άλλα αστικά κόμματα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε πως όσο βαθαίνει η προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, τόσο βαθαίνει και η λειτουργία της ίδιας της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως εμπορικής καπιταλιστικής επιχείρησης, με καταστροφικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, που συναντούν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες να σπουδάσουν τα παιδιά τους, βλέπουν τους ταξικούς φραγμούς να υψώνονται συνεχώς μπροστά τους. «Η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο έρχεται δήθεν να λύσει τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αποτελεί ένα πελώριο, ένα χοντροκομμένο ψέμα. Αφήστε κατά μέρος τα λόγια τα παχιά περί κοινωνικής δικαιοσύνης, ελευθερίας και δημοκρατίας γιατί τα χλευάζει η πραγματικότητα της καπιταλιστικής ζούγκλας. Και αυτή τη ζούγκλα η πολιτική σας την υπηρετεί με νύχια και με δόντια αφού ανάμεσα στα τόσα και τόσα που λέει το νομοσχέδιο αυτό, δεν βρήκε ούτε λέξη να πει για τις σημερινές τεράστιες ανάγκες των φοιτητών των λαϊκών στρωμάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στις επιμέρους ρυθμίσεις. Οπως δήλωσε, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και καλεί τους σπουδαστές, τους πανεπιστημιακούς που αρνούνται να γίνουν εργολάβοι των επιχειρήσεων, τους συμβασιούχους να αντιταχθούν στη νέα επίθεση στο δικαίωμα για δημόσια, δωρεάν επιστημονική μόρφωση.

Προωθείται η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία

Αναφερόμενος στους άξονες του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό προωθεί την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Οπως είπε, «θεσμοθετεί τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, την εκπροσώπηση των εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων σε συμβούλια χάραξης της στρατηγικής των ΑΕΙ σε περιφερειακό επίπεδο, την περαιτέρω μετατροπή των ΑΕΙ και των ερευνητικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις παροχής και εμπορίας εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων για την εξασφάλιση ιδίων πόρων για τη λειτουργία τους, σαλαμοποιεί πτυχία και τίτλους σπουδών, παγιώνει και ενισχύει τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης». Δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στις ρυθμίσεις που αφορούν τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ, τονίζοντας πως αποτελούν «δούρειο ίππο» για να αλώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι την Eρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης και πρέπει να καταργηθούν.

Στο μεταξύ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που προηγήθηκε μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία υποστήριξε ότι διατάξεις αναιρούν το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θαν. Παφίλης μίλησε για υποκρισία. Σημείωσε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση κατέθετε αίτηση αντισυνταγματικότητας σε κάθε νομοσχέδιο και τώρα το κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε παράλληλα πως ενώ στο άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρεται πως όλοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της στα κρατικά εκπαιδευτήρια, η δωρεάν Παιδεία είναι «το πιο σύντομο ανέκδοτο». Θύμισε ότι το άρθρο 22 του Συντάγματος ορίζει πως το δικαίωμα στην εργασία για όλους είναι υποχρέωση του κράτους και σήμερα η ανεργία είναι στο 25%, ότι ορίζεται ίση αμοιβή για ίση εργασία και σήμερα προβλέπονται αμοιβές 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και 511 για τους κάτω των 25, κάτι που ψηφίστηκε με τα μνημόνια και δήλωσε πως το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία για το αν είναι συνταγματικό ή όχι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τον Αύγουστο τα νομοσχέδια (2007-07-26 00:00:00.0)
Αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης (2006-04-19 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα από την Τρίτη (2002-03-02 00:00:00.0)
Τεχνητή αντιπαράθεση στο χώρο της παιδείας (2001-02-18 00:00:00.0)
Αντιδρά στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά (2000-10-11 00:00:00.0)
"Θερινή λαθροχειρία" (1997-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ