Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Αντιδρά στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά

Την αντίθεσή της στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου «για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των μεταπτυχιακών σπουδών και της πανεπιστημιακής έρευνας» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που σηματοδοτεί την υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών, την ένταση των ταξικών φραγμών και την ενίσχυση της ταξικής δομής της κοινωνίας.

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει ότι η ανάγκη τεκμηρίωσης της «οικονομικής βιωσιμότητας» για τη λειτουργία των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, που εισάγεται με το νομοσχέδιο, «ανοίγει διάπλατα το δρόμο για γενίκευση της λειτουργίας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με δίδακτρα και την αναζήτηση από τα Τμήματα πόρων από την "ιδιωτική πρωτοβουλία"». Σημειώνει επίσης ότι «τόσο το Νομοσχέδιο όσο και η εισηγητική έκθεση δεν προβλέπουν ειδικά κονδύλια για τις μεταπτυχιακές σπουδές, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η όποια χρηματοδότησή τους θα αντλείται από τα κονδύλια που προορίζονται κατά κύριο λόγο για τις προπτυχιακές σπουδές, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των τελευταίων» και τονίζει πως «επιχειρείται μετάθεση των δαπανών για την προπτυχιακή εκπαίδευση στα ΑΕΙ».

Η ΠΟΣΔΕΠ διαπιστώνει επιπλέον ότι «το νομοσχέδιο οδηγεί στη δημιουργία στεγανών μεταξύ προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ χωρίζει τις τελευταίες σε "προνομιούχες" και μη. Είναι σαφής η υποβάθμιση της χρηματοδότησης τόσο των προπτυχιακών, όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών».

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει πως «η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα αποτελούν μία αδιάσπαστη ενότητα. Η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα είναι αδιαχώριστες έννοιες και αποτελούν τη βάση για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο» και διατυπώνει τις δικές της προτάσεις για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ