Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τεράστια προβλήματα στα σχολεία

Αν και η επίσημη έναρξη του σχολικού έτους έγινε πριν ένα μήνα περίπου, ωστόσο κάθε μέρα νέα προβλήματα διαπιστώνονται σε σχολεία όλης της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας με τον πιο πειστικό τρόπο τη φιλοσοφία και την... επιτυχία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και των προθέσεων της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Παιδείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε Γυμνάσια και Λύκεια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ίδιες οι ΕΛΜΕ.

Η B' ΕΛΜΕ Αθήνας με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, υποστηρίζει τα αιτήματα των Συλλόγων Εκπαιδευτικών του 24ου Γυμνασίου και του 57ου Λυκείου, να παραμείνει ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα όπως έχει μέχρι σήμερα και να μην αυξηθεί υπέρμετρα. «Η αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στα συγκεκριμένα σχολεία έρχεται επιπλέον σε σύγκρουση με τις δημόσιες διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ. Η ύπαρξη πολλών μαθητών που δε γνωρίζουν με επάρκεια την ελληνική γλώσσα, καθώς και η ύπαρξη αρκετών μαθητών με ειδικά μαθησιακά και κοινωνικά προβλήματα, καθιστούν πολύ δυσχερές το έργο των συναδέλφων ειδικά όταν ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη είναι μεγάλος».

Η Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει ότι στα λύκεια του νομού και ειδικά στα ΤΕΕ παρατηρείται έλλειψη καθηγητών - περίπου 150 κενά - με αποτέλεσμα πολλά σχολεία, να μη λειτουργούν στοιχειωδώς. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα απομακρυσμένα σχολεία μεθοδεύοντας έτσι την κατάργησή τους. Επίσης διαπιστώνεται μεγάλη και πρωτοφανής καθυστέρηση στη διάθεση βιβλίων στα Γυμνάσια και κυρίως στα Λύκεια. Ενώ στα ΤΕΕ για τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά δεν υπάρχουν βιβλία και μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση του σχολικού βιβλίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διδασκαλία των αντίστοιχων μαθημάτων και οι εκπαιδευτικοί να διαμαρτύρονται - δικαιολογημένα - γιατί για πολλοστή φορά αναγκάζονται να κάνουν «ασκήσεις επί χάρτου».

Η ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις μεγάλες εκκρεμότητες που παρατηρούνται στα σχολεία της περιοχής. Πολλά σχολεία παραμένουν με κενά και μάλιστα σε νευραλγικές ειδικότητες (Φυσική και άλλα). Οι διορισμοί που πραγματοποιήθηκαν κατέληξαν σε ένα επιπλέον πρόβλημα, αφού με τη διαδικασία υπεράριθμων αποσπάσεων τα σχολεία παραμένουν ελλιπή, καθώς από τους καθηγητές που τοποθετήθηκαν στην περιοχή, ελάχιστοι είναι αυτοί που παρέμειναν. Το κτιριακό για πολλές σχολικές μονάδες παραμένει άλυτο (πχ ΤΕΕ Ευδήλου) και η αποστολή των βιβλίων Γυμνασίου και Λυκείου δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ