Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τίμησαν τη μνήμη του Νίκου Ζαχαριάδη

Με μία σεμνή τελετή, αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν, χτες, τον Νίκο Ζαχαριάδη, 44 χρόνια από το θάνατό του.

Οι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απόθεσαν λουλούδια στον τάφο του Νίκου Ζαχαριάδη, στο Α' Νεκροταφείο. Συμμετείχαν, επίσης, ο Σήφης Ζαχαριάδης, γιος του Ν. Ζαχαριάδη, μέλη της οικογένειας κ.ά.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Παναγιώτης Μεντρέκας τόνισε πως ο Νίκος Ζαχαριάδης, παρ' όλη την πικρία του και τη βασανιστική απομόνωση, παρέμεινε αλύγιστος και συνειδητά αφοσιωμένος στο ΚΚΕ, στη Σοβιετική Ενωση, στην πάλη για το σοσιαλισμό. Οπως σημείωσε, «για τις αστικές και μικροαστικές δυνάμεις, είναι εντελώς αδιανόητη η ηρωική και περήφανη στάση του Νίκου Ζαχαριάδη, όπως και του Νίκου Μπελογιάννη, του Νίκου Πλουμπίδη και τόσων άλλων χιλιάδων κομμουνιστών - γνωστών και λιγότερο γνωστών - γιατί τους είναι εντελώς άγνωστα και ξένα τα στοιχεία εκείνα που συγκροτούν την κομμουνιστική συνείδηση».

Ο Π. Μεντρέκας υπογράμμισε ότι η καθοδήγηση του Κόμματος από το 1973 και μετά, επί της ουσίας, δεν υιοθέτησε τις βαριές κατηγορίες κατά του Ν. Ζαχαριάδη και από το 1974 που κατέκτησε τη νόμιμη δράση άρχισε να προβάλλει ορισμένες από τις σημαντικές παρεμβάσεις του στην ηρωική και θυελλώδη ιστορική διαδρομή του Κόμματος. Οπως είπε, «η πλήρης αποκατάστασή του έγινε με απόφαση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης τον Ιούνη του 2011, μετά από μια αντικειμενική και σε βάθος έρευνα, μετά από μία διεξοδική συζήτηση που αγκάλιασε όλο το κομματικό δυναμικό».

Επίσης, αναφέρθηκε σε σημαντικούς σταθμούς της προσφοράς του Ν. Ζαχαριάδη, όπως η στάση που κράτησε στη φυλακή - κολαστήριο της Κέρκυρας και στο ναζιστικό στρατόπεδο του Νταχάου, η καθοριστική του συμβολή στη δημιουργία του ΔΣΕ που υπήρξε το κορυφαίο γεγονός στην Ιστορία της ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα. Στην προσφορά του ανήκει επίσης η αταλάντευτη στάση του στη δημιουργία και ανάπτυξη των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ελλάδα σε οποιεσδήποτε συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ