Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΙΤΑΛΙΑ
Κόντρες στις πλάτες των μεταναστών...

ΡΩΜΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Αντίθετος στη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός, Φαγιέζ Σάρατζ, με την ιταλική κυβέρνηση για περιπολίες σκαφών της ιταλικής ακτοφυλακής στα λιβυκά εγχώρια ύδατα με στόχο την αποτροπή νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία φαίνεται πως είναι ο διοικητής των λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ.

Εκπρόσωπος του στρατηγού Χάφταρ ανακοίνωσε χτες πως η διοίκηση του στρατού στις ανατολικές πόλεις Βεγγάζη, Ρας Λανούφ και Τομπρούκ αλλά και στην πρωτεύουσα Τρίπολη έδωσε εντολή στις δυνάμεις του «να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε σκάφη επιχειρήσουν να εισέλθουν στα λιβυκά εγχώρια ύδατα δίχως στρατιωτική άδεια». Με τον τρόπο αυτόν ο στρατηγός ε.α. Χ. Χάφταρ φαίνεται πως δεν επιδιώκει απαραίτητα να συγκρουστεί με ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αιματοκύλισαν τη χώρα του το 2011 για να προωθήσουν τα μονοπωλιακά τους συμφέροντα, αλλά πιθανώς να αποτρέψει οποιαδήποτε σχέδια παράκαμψής του ώστε να επιβληθεί ως ηγέτης και «άρχοντας» μελλοντικών εξελίξεων.

Αφορμή γι' αυτήν την απόφαση έδωσε η έγκριση σχεδίου την Τετάρτη από την ιταλική Βουλή για την αποστολή σκαφών στη Λιβύη με σκοπό την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τότε, η υπουργός Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, δήλωσε πως η απόφαση της Βουλής «δεν επιδιώκει την παραβίαση ή υπονόμευση των λιβυκών κυριαρχικών δικαιωμάτων», διαβεβαιώνοντας πως η αποστολή των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή «δεν θα είναι μπλόκο» αλλά θα βοηθήσει τάχα τις λιβυκές δυνάμεις ακτοφυλακής στη διαχείριση του ζητήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ