Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
«Πρωτοβουλίες» για επανέναρξη συνομιλιών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο ρόλος αυξανόμενης γεωπολιτικής ισχύος που επιζητά η Κίνα στο διεθνές προσκήνιο υπέρ της προώθησης των επιδιώξεων της αστικής τάξης και των συμφερόντων των μονοπωλίων της κάνει τους αξιωματούχους της χώρας να αναλαμβάνουν, ανά διαστήματα, πρωτοβουλίες που αφορούν «εύφλεκτες» ζώνες ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, όπως αυτές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ετσι, χτες, ο Κινέζος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Λίου Τζιεγί, παρουσίασε σχέδιο με στόχο την επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η βάση της σινικής πρότασης για την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαβουλεύσεων στοχεύει (όπως και άλλα ειρηνευτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Σαουδικής Αραβίας το 2002) σε λύση που θα οδηγήσει στην συνύπαρξη δύο βιώσιμων, ανεξάρτητων κρατών στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Κινέζος διπλωμάτης ζήτησε υπεράσπιση της ιδέας για «κοινή, ολοκληρωμένη, βιώσιμη ασφάλεια» και «έντιμη εφαρμογή της απόφασης 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» κατά των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Εκανε έκκληση στις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές για τη λήψη «άμεσων μέτρων» με σκοπό «αποτροπή της βίας κατά πολιτών» και επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» μέτρα που θα προωθήσουν την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Πρότεινε τριμερή μηχανισμό «διαλόγου» μεταξύ Ισραηλινών, Παλαιστινίων και Κίνας με βασικό στόχο τον συντονισμό υλοποίησης προγραμμάτων αρωγής των Παλαιστινίων. Ζήτησε ολοκληρωμένη προσέγγιση και προσπάθεια ειρήνης «μέσω της ανάπτυξης», στην οποία θα δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή στη συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων»...

Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κίνα Μάταν Βιλνάι σχολίασε πως το σινικό ενδιαφέρον για το Παλαιστινιακό πηγάζει από την ανησυχία πως οποιαδήποτε «έκρηξη στη Μέση Ανατολή» θα μπορούσε να διακυβεύσει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό, δεδομένου ότι το 60% της Ενέργειας στην Κίνα έρχεται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν.

Με φόντο τα κινεζικά σχέδια διαπραγμάτευσης, ο γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, εμφανίστηκε να λέει στη διάρκεια ανεπίσημης ενημέρωσης μαθητευόμενων υπαλλήλων στο Κογκρέσο για το Παλαιστινιακό πως νιώθει ευτυχής που οι διπλωματικές του προσπάθειες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους δεν έχουν ακόμη διαρρεύσει στον Τύπο, πως προσπαθεί με ιδιωτικές επαφές να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και πως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα αλλά ο Πρόεδρος μας ζήτησε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας». Χαρακτήρισε μάλιστα τα πρόσφατα ισραηλινά μέτρα «ασφαλείας» πέριξ του τεμένους Αλ Ακσα «λογικά», τονίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος συμβούλευσε αργότερα τους Ισραηλινούς να τα περιορίσουν...

Νωρίτερα, πάντως, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές συνέχισαν τις τρομοκρατικές εφόδους σε σπίτια Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αναζητώντας «υπόπτους» για επιθέσεις σε Ισραηλινούς αστυνομικούς πέριξ του τεμένους Αλ Ακσα την περασμένη βδομάδα. Συνέλαβαν τουλάχιστον 15 νεαρούς Παλαιστίνιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ