Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Γκρίνια» Τραμπ για την επέμβαση στο Αφγανιστάν

Αφγανοί στρατιώτες αμερικανοντυμένοι στην Καμπούλ, μετά από πρόσφατη βομβιστική επίθεση

Copyright 2017 The Associated

Αφγανοί στρατιώτες αμερικανοντυμένοι στην Καμπούλ, μετά από πρόσφατη βομβιστική επίθεση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Γκίνιες και δυσαρέσκεια προκαλούν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οι συνεχιζόμενες «αποτυχίες» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, που ήδη μπήκε στο 16ο χρόνο, με πρόσχημα την καταπολέμηση των «Ταλιμπάν» και της «Αλ Κάιντα», και το ρόλο τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως στη διάρκεια των τελευταίων συσκέψεων που γίνονται εδώ και βδομάδες στο Λευκό Οίκο, και δη στη σύσκεψη της 19ης Ιούλη για την εξέλιξη της επέμβασης στο Αφγανιστάν, ο Τραμπ απείλησε να απολύσει τον εκεί διοικητή των αμερικανικών στρατευμάτων, στρατηγό Τζον Νίκολσον, κατηγορώντας τον ότι «χάνει τον πόλεμο». Ασκησε μάλιστα πιέσεις για αλλαγή τακτικής στον υπουργό Αμυνας, στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις, στον στρατηγό ε.α. των πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, που είναι πρόεδρος του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγό ε.α. Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

Πηγές στο Λευκό Οίκο ανέφεραν χτες (οπότε είχε προγραμματιστεί για αργότερα το βράδυ νέα σύνοδος στρατιωτικών για το Αφγανιστάν) ότι οι αμφιβολίες Τραμπ σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθυστερούν την κατάρτιση της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ στη Νότια Ασία. Υποστήριξαν επίσης ότι πέρα από την έκδηλη δυσαρέσκεια του Προέδρου, φαίνεται να επικρατεί και έντονος σκεπτικισμός για τις επόμενες κινήσεις.

Πληροφορίες από το Πεντάγωνο ανέφεραν πως ο Μάτις σχεδιάζει την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν κατά περίπου 4.000 στρατιώτες, οι οποίοι θα προστεθούν στη δύναμη των 8.400 στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα. Εντούτοις, ο Τραμπ αντιμετωπίζει με επιφύλαξη ένα τέτοιο σχέδιο, ιδιαίτερα δε στην περίπτωση που αυτό δεν συνοδεύεται από σαφές χρονοδιάγραμμα δράσης.

Πάντως, ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαιτήσουν μερίδιο από τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν, εκτιμώμενης οικονομικής αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σε αντάλλαγμα για τη «στρατιωτική βοήθεια» που προσφέρουν στην κυβέρνηση της Καμπούλ! Είχε μάλιστα παραπονεθεί πως και στην περίπτωση του Αφγανιστάν ...«κερδίζουν οι Κινέζοι», επειδή έχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις σε αφγανικά ορυχεία.

Ας σημειωθεί τέλος πως αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Χ. Ρ. Μακμάστερ απέπεμψε από τη θέση του Ανώτερου Διευθυντή Προγραμμάτων Μυστικών Υπηρεσιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τον εβραϊκής καταγωγής Εζρα Ασα Κοέν Γουότνικ, που είχε διατελέσει στο παρελθόν πράκτορας της DIA και της CIA, μεταξύ άλλων σε Αϊτή και Αφγανιστάν. Η αποπομπή του Γουότνικ (η σύζυγος του οποίου, Ρεμπέκα Μίλερ, δούλευε στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων «Ketchum» υπέρ της Ρωσίας) έγινε μετά από πιέσεις ανώτερων αξιωματούχων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ