Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύσεις και καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων

Την ανάκληση των απολύσεων τριών εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία στην επιχείρηση «Ευβοϊκή Ζύμη» την Παρασκευή 4 Αυγούστου, διεκδικεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. «Η δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση τη δικιά του και της οικογένειάς του», τονίζει και ζητά συνάντηση με την εργοδοσία.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του, οι απολύσεις έρχονται να προστεθούν στη συνολικότερη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι μέσα στον εργασιακό χώρο. «Κύριο χαρακτηριστικό είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, με τους εργαζόμενους να γίνονται λάστιχο από πόστο σε πόστο, με πολλές υπερωρίες που πατσίζονται με ρεπό ή ακόμα καλύτερα δεν πατσίζονται ποτέ. Στο παρελθόν είχαν εφαρμοστεί εκβιαστικές μειώσεις στους μισθούς ενώ στις νέες προσλήψεις αξιοποιείται η αντεργατική νομοθεσία των μισθών πείνας των 586 ευρώ. Επιπλέον, δεν καταβάλλονται προσαυξήσεις για τη νυχτερινή εργασία και την 6η μέρα εργασίας, δεν μπαίνουν βαρέα σε πόστα που προβλέπονται. Ελλείψεις υπάρχουν και στα Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας (ΜΑΠ) στην εργασία ενώ η εργοδοσία δεν περιορίζεται μόνο στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέσα στο χώρο δουλειάς υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες».

«Ο συγκεκριμένος εργασιακός χώρος δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Τέτοια ή παρόμοια εφαρμόζονται μέσα στους χώρους δουλειάς», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν για να βάλουν φρένο στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ