Σάββατο 26 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΚΕ
Ερώτηση στη Βουλή για το εργατικό δυστύχημα στο ορυχείο Καρδιάς

Να διερευνηθούν οι αιτίες του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος στις 19/8 στο ορυχείο Καρδιάς και να αποδοθούν οι ευθύνες, να στηριχτεί η οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου και να ληφθούν μέτρα για την υγεία και ασφάλεια σε κάθε χώρο δουλειάς, απαιτεί μεταξύ άλλων το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι οι ευθύνες για το δυστύχημα «βαραίνουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όπως και οι προηγούμενες, ακολουθεί την πολική της ΕΕ, πολιτική της ιδιωτικοποίησης - "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι: Εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, γερασμένο προσωπικό εξαιτίας της πολιτικής στις συντάξεις (οδηγεί εργαζόμενους να παραμένουν σε μεγάλη ηλικία στη δουλειά), προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με αποτέλεσμα την έλλειψη εμπειρίας, όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων που αποσπούν την προσοχή των εργαζομένων, απλήρωτη δουλειά για μήνες στις εργολαβίες, μισθοί πείνας σε εργολαβίες και οκτάμηνα, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις εργολαβίες, οχήματα όχι καλά συντηρημένα, εξοπλισμός παρωχημένος, όπως και έλλειψη προσωπικού στους μηχανισμούς ελέγχου του κράτους, κ.ά.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες, που σκοπό έχουν το κέρδος, οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Η εργατική τάξη έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ φόρο αίματος όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική».

Στη συνέχεια, ερωτώνται οι υπουργοί «ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-- Να διερευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες. Να στηριχτεί η οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου.

-- Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

-- Κατάργηση των εργολαβιών και του δουλεμπορίου. Αμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

-- Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (ΕΜΒΕ) σε επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν επίσης «σε ποια φάση βρίσκεται η συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Χαρακτηρισμού Εργατικών Ατυχημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ