Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με αφιέρωμα στην Ρόζα Ιμβριώτη κυκλοφορούν τα «Θέματα Παιδείας»

Κυκλοφορεί από αύριο, 1η Σεπτέμβρη, το τεύχος 61-64 του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» με ειδικό αφιέρωμα στην «Κόκκινη Ρόζα της Παιδείας».

Το περιοδικό αναδημοσιεύει επιλεγμένα κείμενα της Ρόζας Ιμβριώτη από διάφορες εποχές, έτσι ώστε να παρουσιαστεί η διαλεκτική ανάπτυξη της σκέψης της γύρω από θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο κοινωνικοπολιτικού αγώνα και δημιουργικής παιδαγωγικής δράσης και καθόρισαν την πορεία της: Αρθρα και μελέτες για τον Δημήτρη Γληνό και το δημοτικισμό, για την Ιστορία στο σχολείο, για την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, για τη σύγχρονη γενική - πολυτεχνική εκπαίδευση και για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από μελέτες και μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο της πρωτοπόρας κομμουνίστριας παιδαγωγού, απαντώντας σε στρεβλώσεις της προσφοράς της κι επιθέσεις που δεχόταν όσο ζούσε και δέχεται ακόμη η μορφή της: Για τα Μαρασλειακά, τη δράση της ως η πρώτη γυναίκα γυμνασιάρχης στο Κιλκίς, την πρωτοβουλία της για ίδρυση του πρώτου σχολείου Ειδικής Αγωγής, τη συμμετοχή της στην ΕΑΜική και ΕΠΟΝίτικη Αντίσταση, ιδιαίτερα την προσφορά της στην οργάνωση της εκπαίδευσης στην Ελεύθερη Ελλάδα, τη διαφωτιστική εργασία της μεταπολεμικά για τη γυναίκα και το παιδί, την αλύγιστη στάση της απέναντι στους βασανιστές της και την πρωτοπόρα δράση της στην εξορία κατά τη διάρκεια και μετά απ' τον εμφύλιο, με ιδιαίτερη αναφορά στην οργάνωση του κρυφού σχολείου της εξορίας, την παιδαγωγική της προσωπικότητα και τις θέσεις για τη μόρφωση της νέας γενιάς και τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου.

Πέρα από το αφιέρωμα στην Ρόζα Ιμβριώτη, το περιοδικό περιέχει όπως πάντα μελέτες και άρθρα εκπαιδευτικής πολιτικής: Για τη σημερινή πολιτική στην Ειδική Αγωγή, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, για το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας να «αναθεωρήσει» τη διδασκαλία της Ιστορίας, για το νέο νόμο Ανώτατης Παιδείας. Παρουσιάζει τις μορφωτικές πρωτοβουλίες του περιοδικού, όπως την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη και στο Μουσείο της Μακρονήσου, όπου αναφέρεται ιδιαίτερα ο σκοπός ίδρυσης του κολαστηρίου. Δημοσιεύεται βιογραφική αναφορά στη μνήμη του Κ. Δεσποτόπουλου και συνεχίζεται η ιστορική θεώρηση της Ψυχολογίας με αναφορά στον αιώνα του Διαφωτισμού. Στα «Θέματα Παιδείας» θα βρούμε συνολική αναφορά στον προλετάριο πεζογράφο Θέμο Κορνάρο και ακόμη θα διαβάσουμε ένα σύγχρονο διήγημα, βιβλιοκρισία και προτάσεις νέων βιβλίων, καθώς επίσης και προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους με παιχνίδια στο ύπαιθρο.

Αναζητήστε τα «Θέματα Παιδείας» στις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» και στους ανταποκριτές και συνεργάτες του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ