Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Κινητοποίηση επικουρικών εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας

Σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων των προνοιακών ιδρυμάτων, των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων σε αυτά αποτελούν οι υποσχέσεις που έδωσε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε αντιπροσωπεία των επικουρικών εργαζομένων στα προνοιακά ιδρύματα που συναντήθηκε μαζί της κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας. Αφορμή για τη χτεσινή κινητοποίηση αποτέλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να απολύσει εντός του μήνα περίπου 180 επικουρικούς εργαζόμενους (βοηθοί βρεφοκόμου, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες Πρόνοιας) που εργάζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες στα δημόσια προνοιακά ιδρύματα της χώρας, των οποίων η σύμβαση λήγει εντός του Σεπτέμβρη.

Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού θα παραταθούν μέχρι το τέλος του 2018. Παράλληλα, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνουν 180 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (84 θα αφορούν τα προνοιακά ιδρύματα της Αττικής).

Οι παραπάνω υποσχέσεις βέβαια - αν και έγιναν αιτία πανηγυρισμών από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία και στη χτεσινή κινητοποίηση πρόβαλε ως αίτημα την παράταση των συμβάσεων για ένα έτος - στην πραγματικότητα δεν απαντούν στην ανάγκη των εργαζομένων στα προνοιακά ιδρύματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.

Σήμερα, τα δημόσια προνοιακά ιδρύματα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ο κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 50%, λειτουργούν με μόλις το 1/3 του αναγκαίου προσωπικού (οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 3.000), με τεράστιες ελλείψεις σε ειδικότητες (βοηθητικό προσωπικό, επιστημονικό και νοσηλευτικό), χωρίς τα απαιτούμενα επιστημονικά προγράμματα, με ιδρύματα όπου συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικό επίπεδο αναγκών, με πεπαλαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές, με προσωπικό που εναλλάσσεται έχοντας επιπτώσεις στην εξέλιξη των εξυπηρετούμενων κ.ά.

Ετσι, ακόμα κι αν γίνουν οι 180 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για τις οποίες κορδώνεται η κυβέρνηση, δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω».

Για την ανάγκη μόνιμης και σταθερής δουλειάς, τη μονιμοποίηση των επικουρικών που ήδη εργάζονται και τις απαιτούμενες προσλήψεις μίλησε η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και εκπρόσωπος των εργαζομένων, εκλεγμένη με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο υπουργείο. Ανέδειξε την ανάγκη να μην εναλλάσσεται το προσωπικό σε τέτοιες δομές, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο υποβαθμίζονται τα δημόσια ιδρύματα και στηρίζονται από την κυβέρνηση εταιρείες, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Πρόνοια κερδοσκοπώντας κι από αυτόν τον ανθρώπινο πόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ