Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι μάχες στο Ντέιρ Εζόρ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις των ρωσικών βομβαρδιστικών και των χερσαίων δυνάμεων του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζόρ, τη μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Συρίας, αυξάνοντας τις πιέσεις σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που είχαν περικυκλώσει την πόλη από το 2015.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας υποστήριξε πως στη διάρκεια χτεσινών αεροπορικών επιδρομών σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα ηγετικά στελέχη των τζιχαντιστών στο Ντέιρ Εζόρ, μεταξύ των οποίων είναι ο Αμπού Μουχάμαντ αλ Σιμάλι και ο Γκουλμούροντ Χαλίμοφ, που είχαν επικηρυχθεί έκαστος από τις ΗΠΑ με 3.000.000 δολάρια.

Παράλληλα, ο συριακός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις σε βάρος των τζιχαντιστών τρεις μέρες αφότου έσπασε (την περασμένη Τρίτη) την πάνω από δύο χρόνια πολιορκία της πόλης από το «Ισλαμικό Κράτος».

Αυτά ενώ χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποδέχτηκε στη Μόσχα τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με τον οποίον είχαν προγραμματίσει να συζητήσουν εξελίξεις και για τους πολέμους «κατά τρομοκρατών» σε Συρία και Λιβύη.

Σε δηλώσεις του για τη Συρία, ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «σημάδια μάλλον απτής προόδου», την οποία συνέδεσε και με τις «ζώνες αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων» που προωθούνται μετά από πρωτοβουλία Μόσχας - Αγκυρας - Τεχεράνης και με πολλά, ωστόσο, ακόμα, θολά σημεία ως προς τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκρινε σκόπιμο να θυμίσει ότι 13-15 Σεπτέμβρη θα γίνει στην Αστάνα ένας ακόμα γύρος «διεθνών επαφών» για τη Συρία, αναφερόμενος και πάλι στην κοινή δράση που δείχνουν να ενισχύουν Ρωσία - Τουρκία - Ιράν.

Ισραηλινές απειλές

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν απείλησε τη Συρία και το σύμμαχό της Ιράν με νέες αεροπορικές επιδρομές, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει την αεροπορική επίθεση που έκαναν προχτές ισραηλινά αεροπλάνα από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου έναντι συριακής, στρατιωτικής επιστημονικής εγκατάστασης στο Μασγιάφ της δυτικής Συρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο Σύρους στρατιώτες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε τους εχθρούς μας να βλάψουν, ή ακόμη και να δημιουργήσουν μια ευκαιρία για να βλάψουν, την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ», απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο Λίμπερμαν, μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι ισραηλινές αρχές θα κάνουν «τα πάντα για να μην επιτρέψουμε την ύπαρξη ενός σιιτικού διαδρόμου από την Τεχεράνη στη Δαμασκό».

Επιπλέον, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Χερτσλ Χαλεβί, προειδοποίησε επίσης το Ιράν, χωρίς να αναφερθεί στις επιδρομές, ισχυριζόμενος ότι «σοβαρές απειλές για την ασφάλεια του Ισραήλ παρουσιάζονται από ένοπλες οργανώσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από το Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ