Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο «λάδι στη φωτιά»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο λάδι στην «ένταση» που προκαλεί πλειάδα ζητημάτων στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας αναμένεται να ρίξει απόφαση της Επιτροπής Πιστώσεων της αμερικανικής Γερουσίας που προβλέπει την ανάσχεση πώλησης όπλων που αφορούν τις δυνάμεις ασφαλείας που προστατεύουν τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση σχετίζεται με τις πρόσφατες διώξεις που έγιναν σε βάρος 19 Τούρκων, ανάμεσά τους και σωματοφύλακες του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, για το βίαιο ξυλοδαρμό Κούρδων και άλλων διαδηλωτών τον περασμένο Μάη έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Η απόφαση της Γερουσίας αφορά σε πρώτη φάση το «πάγωμα» της πώλησης αμερικανικών ημιαυτόματων πιστολιών και πυρομαχικών αξίας 1.200.000 δολαρίων που προορίζονται για την προσωπική φρουρά σωματοφυλάκων του Τούρκου Προέδρου. Αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ επιβεβαίωσε το «επ' αόριστον» πάγωμα της πώλησης των συγκεκριμένων όπλων προς την Αγκυρα, τονίζοντας ότι η απόφαση της Γερουσίας είναι διακομματική.

Αντιδρώντας στις διώξεις σε βάρος των σωματοφυλάκων, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αδύναμες» τις αμερικανικές αρχές, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ γενικότερα για «κακόβουλες προθέσεις», μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος και του πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν (για παραβίαση των διεθνών κυρώσεων προς το Ιράν), τις οποίες ο Τούρκος ηγέτης χαρακτήρισε ως «βήμα κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Στο Ικόνιο οι Γερμανοί βουλευτές

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, επέκρινε χτες ξανά την ΕΕ, λέγοντας ότι «η προσέγγιση "πάγωσα τις διαπραγματεύσεις, τώρα τις ξεκινώ ξανά" δεν είναι αποδεκτή από εμάς». Η δήλωσή του πάντως έγινε από το Ταλίν όπου συμμετείχε σε συναντήσεις με τους Ευρωπαίους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, καθώς ο διάλογος Αγκυρας - Βρυξελλών συνεχίζεται κανονικά, προς το παρόν.

Τέλος, χτες έφτασε τελικά κανονικά στο Ικόνιο της Τουρκίας, μαζί με στελέχη του ΝΑΤΟ, η αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών που είχε σχεδιαστεί να επισκεφτεί τη γερμανική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στη ΝΑΤΟική βάση της περιοχής. Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα δεν είχε επιτρέψει αντίστοιχη επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ, αφορμή που επιτάχυνε την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από εκεί και τη «μετακόμισή» τους σε άλλη χώρα της περιοχής, που πιθανότατα θα είναι η Ιορδανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ