Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στεκόμαστε απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το Λύκειο

Απόσπασμα από την ομιλία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Φεστιβάλ στην Καλαμάτα

Με τη νεολαία να δίνει το στίγμα, αλλά και πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, γέμισε για δυο μέρες, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, το πάρκο του Λιμενικού στην Καλαμάτα, στις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αξιόλογα μαθητικά συγκροτήματα, λαϊκά μουσικά σχήματα, αλλά και δυνατές συναυλίες, την πρώτη μέρα με τον Μπάμπη Στόκα και τη δεύτερη με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις, ανεβάζοντας τον παλμό: «Τώρα πρέπει να γίνουμε εμείς αυτό που περιμένουμε. ΚΝίτες και ΚΝίτισσες μπείτε μπροστά!», κάλεσε από σκηνής ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεσηκώνοντας το νεανικό κοινό.

Την κεντρική ομιλία έκανε τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στη νεολαία, στάθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο, σημειώνοντας:

«Το προηγούμενο διάστημα δόθηκε στη δημοσιότητα κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο πρόσβασης. Η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες της για το Λύκειο "πουλάει" κοινωνική ευαισθησία, δήθεν απαλλάσσει τη λαϊκή οικογένεια από το άγχος επειδή καταργούνται οι πανελλήνιες με αυτήν τη μορφή και μειώνονται τα μαθήματα στη Β' και Γ' Λυκείου.

Η ουσία είναι ότι το Λύκειο που οραματίζεται η κυβέρνηση θα είναι ακόμα πιο ταξικό, ένα Λύκειο - φροντιστήριο και με τη "βούλα", όπου θα γενικευτεί ένας ατελείωτος εξεταστικός μαραθώνιος και η όποια γενική μόρφωση θα σταματάει στην Α' Λυκείου. Ακόμη και η μείωση των μαθημάτων δεν έχει στόχο την ελάφρυνση των μαθητών, αλλά την ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή σε ένα υποβαθμισμένο σχολείο - φροντιστήριο. Επιπλέον, οι περικοπές μαθημάτων ανοίγουν το δρόμο για νέο "εξορθολογισμό" δαπανών, όπως προβλέπουν το μνημόνιο και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, για συμπτύξεις μαθημάτων και ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, καλύπτοντας τα κενά χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Οσο, δε, για την "πάταξη της παραπαιδείας" και τα χρήματα που δαπανά η - ρημαγμένη από τα απανωτά μνημόνια - λαϊκή οικογένεια για φροντιστήρια, το ενδιαφέρον είναι εντελώς υποκριτικό όταν χρόνια τώρα, με ευθύνη τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν λειτουργούν η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη στο δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που θα μαθαίνουν θα είναι απόλυτα προσανατολισμένο στις εξετάσεις. Το σχολείο θα γίνει φροντιστήριο, ο μαθητής θα κυνηγά τα SOS. Η γενική παιδεία θα είναι μια μακρινή πολυτέλεια.

Για μια κοινωνία που στο επίκεντρό της έχει την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου

Με λίγα λόγια, το σχολείο αυτό, όπως και το σημερινό, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχει σήμερα ανάγκη η νεολαία, με αυτό που η εποχή μας μπορεί να δώσει.

"Κόβει τα φτερά" στους νέους, για να τα μάθουν όλα, να γνωρίσουν όλον τον κόσμο, για να τον αλλάξουν.

Ομως, η γνώση, που είναι δύναμη, ανήκει σε όλους, γιατί είναι προϊόν της σκέψης και της πράξης όλων των ανθρώπων. Η γνώση δεν κατακτιέται με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν "γκουκλάρεται". Η γνώση απαιτεί έρευνα, ξεχώρισμα της αλήθειας από την ψευτο-πληροφόρηση, απαιτεί δηλαδή στέρεο υπόβαθρο γενικής μόρφωσης.

Το Κόμμα μας παρουσίασε την πρότασή του για το Ενιαίο Σύγχρονο Σχολείο 12χρονης Γενικής Παιδείας. Σχολείο της θεωρίας και της πράξης. Η πρότασή μας στηρίζεται στις τεράστιες κατακτήσεις που είχε η εκπαίδευση στο σοσιαλισμό. Η προσφορά του σοσιαλιστικού σχολείου μάς δείχνει ότι μια Παιδεία μπορεί να είναι και υψηλή και για όλους. Σε μια κοινωνία που έχει ξεμπερδέψει με την εκμετάλλευση, το ψευδοερώτημα "ήσσονα προσπάθεια ή αριστεία" βρίσκει ουσιαστική απάντηση, γιατί το σοσιαλιστικό σχολείο παίρνει μέτρα ώστε κανείς να μη βρίσκεται ανήμπορος μπροστά στη γνώση. Πρώτα απ' όλα γιατί είναι ανάγκη για αυτήν την κοινωνία, τη σοσιαλιστική, όλοι να είναι μορφωμένοι, ανεξάρτητα από την εργασία που θα κάνουν. Γιατί κανείς δεν είναι περιττός στην οικονομία και όλοι είναι αναγκαίοι για τη συμμετοχή στην εξουσία.

Αυτό το σχολείο προωθεί την άμιλλα και όχι τον ανταγωνισμό, γιατί σε μια κοινωνία με εξασφαλισμένη την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο, τις διακοπές, τη δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό, τις τέχνες, σταδιακά περιορίζεται η λογική του συστήματος, "ο θάνατός σου η ζωή μου". Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" γίνεται σταδιακά κανόνας.

Αυτή η κοινωνία, ακριβώς επειδή έχει στο επίκεντρό της την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου και του νέου, δεν στερεί από τους νέους τη δυνατότητα να αθληθούν, να ασχοληθούν με την τέχνη. Εχει συστατικό στοιχείο στην Εκπαίδευση τη Φυσική και Αισθητική Αγωγή. Με αυτές τις θέσεις στεκόμαστε απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το Λύκειο, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας για ανάπτυξη μαθητικών αγώνων που θα ακυρώσουν αυτές τις στοχεύσεις της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ