Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα έρευνα εναντίον του Τέμερ

Για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα σε βάρος του για την είσπραξη μίζας. Η έρευνα γίνεται από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και αφορά νέα υπόθεση διαφθοράς, που βασίζεται σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία του πρώην συνεργάτη του, Ροντρίγκο Ρόσα Λούρες, όπου καταγράφεται η διαμεσολάβηση Τέμερ για να υπάρξει «φωτογραφική» νομοθετική ρύθμιση για τα λιμάνια υπέρ της εταιρείας «Rodrimar». Γι' αυτή την «εξυπηρέτηση», ο Τέμερ φέρεται να εισέπραξε 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Βραζιλίας απορρίπτει τις κατηγορίες και μιλάει για «ψευδείς μαρτυρίες χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις». Στις αρχές Αυγούστου για τον εν λόγω αστό πολιτικό είχε γίνει ψηφοφορία στην Βουλή, που προκάλεσαν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα - που όμως δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 2/3 - για άλλο σκάνδαλο «ξεπλύματος» χρήματος στο οποίο φέρεται μπλεγμένος ο Τέμερ. Αυτό αφορά υπόθεση εκβιασμού το 2016 στον επιχειρηματία Ζ. Μπατίστα, πρόεδρο της εταιρείας εμπορίας κρεάτων JBS, από τον οποίο ζήτησε ποσό περίπου 640.000 δολαρίων για να δωροδοκηθεί ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Εδουάρδο Κούνια, και να κλείσει την υπόθεση με τις δωροδοκίες στην κρατική εταιρεία πετρελαίου «Πετρομπράς». Ο Μπατίστα, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ηχογράφησε τη συνομιλία, κατά την οποία ο Τέμερ και ο ίδιος συζήτησαν τη δωροδοκία του σήμερα φυλακισμένου Κούνια, επίσης από το PMDB.

Θυμίζουμε ότι ο Τέμερ το Μάη του 2016, με το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB), που ήταν σύμμαχος από το 2010 των κυβερνήσεων του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών (PT) και αντιπρόεδρος της χώρας, ανέτρεψε την τότε Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, προβάλλοντας το ζήτημα της «καταπολέμησης της διαφθοράς», και με παρόμοια διαδικασία την εκτόπισε από τον προεδρικό θώκο.

Η σκανδαλολογία στην Βραζιλία είναι έκφραση της σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης. Τόσο ο Τέμερ, όσο και η Ρουσέφ και άλλα στελέχη του PT, ανάμεσά τους και ο πρώην Πρόεδρος Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εμπλέκονται σε σκάνδαλα «ξεπλύματος» χρήματος που προέρχεται από δωροδοκίες από επιχειρηματικούς ομίλους. Η διαφθορά υπάρχει και στα δύο αστικά κόμματα, την ίδια ώρα που το ένα συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που σταμάτησε το άλλο. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη σκληρή πολιτική που ταχύτατα προώθησε η κυβέρνηση Τέμερ, αλλά ένα μεγάλο τμήμα τους είναι εγκλωβισμένο στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του PT. Κι αυτό γιατί τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, επί Λούλα, πάρθηκαν κάποια μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, κυρίως όμως καλλιεργήθηκε η λογική της ταξικής συνεργασίας, που συνέβαλε στην προώθηση των στόχων του ισχυρού βραζιλιάνικου κεφαλαίου. Μετά την αποπομπή της Ρουσέφ, η μερίδα του κεφαλαίου που είναι κυρίαρχη αναζητεί διαφοροποιήσεις στις συμμαχίες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ