Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Υπέρ του ανεξάρτητου Κουρδιστάν ο Νετανιάχου

Ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στην Αστάνα του Καζακστάν νέος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων

Ο Νετανιάχου από την Αργεντινή εμφανίστηκε ως υπέρμαχος ενός κουρδικού κράτους

Copyright 2017 The Associated

Ο Νετανιάχου από την Αργεντινή εμφανίστηκε ως υπέρμαχος ενός κουρδικού κράτους
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ανοιχτή υποστήριξη του Ισραήλ στη δημιουργία κουρδικού ανεξάρτητου κράτους εξέφρασε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί από την περασμένη Δευτέρα σε χώρες της Νότιας Αμερικής. Το ίδιο 24ωρο ξεκίνησαν στην Αστάνα του Καζακστάν οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις υψηλόβαθμων διπλωματών από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, ενόψει της διήμερης (έκτης κατά σειρά) συνάντησης ενδοσυριακών διαβουλεύσεων, που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται μεθαύριο Παρασκευή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στην Αργεντινή, πήρε σαφή θέση υπέρ του ανεξάρτητου Κουρδιστάν, με αφορμή το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ διατηρεί από τη δεκαετία του 1960 «διακριτικές σχέσεις» με τους Κούρδους στο στρατιωτικό και επιχειρηματικό τομέα, καθώς και σ' αυτόν των υπηρεσιών πληροφοριών, θεωρώντας τη συγκεκριμένη εθνότητα, που ζει σε εδάφη όχι μόνο του Ιράκ αλλά και της νοτιοανατολικής Τουρκίας και του Ιράν, «μαξιλάρι» εναντίον των «κοινών» Αράβων αντιπάλων. Σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσει εκ νέου την Τουρκία, ο Νετανιάχου φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως θεωρεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) «τρομοκρατική οργάνωση», όπως έχουν κάνει ανάλογα ΗΠΑ και ΕΕ.

Την Τρίτη, πάντως, ώρες μετά την απόφαση της ιρακινής Βουλής, που χαρακτήρισε το κουρδικό δημοψήφισμα αντισυνταγματικό, ο πρόεδρος των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί επέμεινε πως οι κάλπες θα στηθούν στις 25 Σεπτέμβρη, παρά τις πιέσεις. Μετά το δημοψήφισμα, είπε ο Μπαρζανί, μπορεί να γίνει «διάλογος με τη Βαγδάτη».

Σήμερα η Σύνοδος στην Αστάνα

Αυτά ενώ έφτασαν χτες στην Αστάνα του Καζακστάν υψηλόβαθμοι διπλωματικοί αξιωματούχοι από Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, στο πλαίσιο προετοιμασίας των διήμερων ενδοσυριακών διαβουλεύσεων που ξεκινούν σήμερα.

Ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, ο Τούρκος πρέσβης Σεντάτ Ουνάλ και ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Καμπίρι Ενσάρι συναντήθηκαν εξετάζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες γύρω από τους χάρτες και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» σε περιοχές της Συρίας όπως το Ιντλίμπ, η Χάμα, η Ανατολική Γκούτα στη Δαμασκό και η επαρχία Ντεράα. Εξέτασαν επίσης ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου για τον εντοπισμό και απελευθέρωση αγνοουμένων και κρατουμένων στη Συρία.

Χτες, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις νέες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα, δήλωσε ότι «βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ