Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει την Τουρκία σε «μαύρη λίστα»

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο η Τουρκία να μπει σε «λίστα» με κράτη στα οποία Γερμανοί αξιωματούχοι, με νευραλγικές θέσεις σε υπηρεσίες πληροφοριών, στην αστυνομία και στον γερμανικό στρατό, αντιμετωπίζουν «ιδιαίτερα αυξημένους κινδύνους για την ασφάλειά τους» μέσω εκφοβισμών και εκβιασμών, αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung».

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας της εξετάζουν μια δραστική αλλαγή πορείας κατά της Τουρκίας. Αν η Τουρκία ενταχθεί σε αυτή τη «λίστα κρατών», χιλιάδες Γερμανοί με θέσεις που έχουν πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες θα έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως π.χ. να τους απαγορευτεί να ταξιδέψουν στην Τουρκία ή να συνάψουν σχέση ή γάμο με άτομο από την Τουρκία. Εκφράζονται φόβοι ότι η τουρκική κυβέρνηση, εκτός από ακτιβιστές και δημοσιογράφους, θα μπορούσε να φυλακίσει κάποιον Γερμανό αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών, της Ασφάλειας, του στρατού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, «ο κατάλογος βρίσκεται υπό αναθεώρηση και το υπουργείο εξετάζει επίσης αν η Τουρκία πρέπει να συμπεριληφθεί σε αυτόν». Ο κατάλογος περιλαμβάνει σήμερα 30 χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και «στενοί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Γερμανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως τελευταία «η Τουρκία δρα περισσότερο σαν εχθρός παρά σαν σύμμαχος» και «αντί για συνεργασία - π.χ. κατά του "Ισλαμικού Κράτους" - παρατηρείται ενίσχυση της δράσης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Παράλληλα, η εφημερίδα θυμίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέ, υπερασπίστηκε πρόσφατα τη «συνεργασία με το δύσκολο εταίρο Τουρκία» ως «απαραίτητη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ