Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΟΦΤΕΞ»
Ασφαλιστικά μέτρα από τον ΟΑΕ

Στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της διοίκησης της «ΣΟΦΤΕΞ» προχώρησε χτες ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Ο ΟΑΕ, που είναι ο επίσημος πωλητής της «ΣΟΦΤΕΞ», ζητά την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων 410 εργαζομένων από το εργοστάσιο της Δράμας, την υποβολή χρηματικού προστίμου ύψους 2 εκατομμυρίων δραχμών στον εκπρόσωπό της Π. Φορλίν και την προσωπική του κράτηση για ένα χρόνο. Η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, υπαγορεύτηκε από την αντισυμβατική συμπεριφορά των αγοραστών, οι οποίοι στο διάστημα των 2 περίπου χρόνων που διοικούν τη «ΣΟΦΤΕΞ», έχουν παραβιάσει κάθε όριο ανοχής, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στις μεθοδεύσεις για τη διάλυση της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας.

Η απόφαση για την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων έρχεται μετά από δύο χρόνια πλέον σοβαρών παραβιάσεων, τις οποίες η κυβέρνηση παρατηρούσε άπρακτη. Η κίνηση αυτή, μπορεί να φαίνεται ως θετική, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας διαφεύγει το εγκληματικό ξεπούλημα της επιχείρησης με την εμμονή και την υπογραφή της Αννας Διαμαντοπούλου, αρμόδιας για το θέμα τότε υφυπουργού Ανάπτυξης. Κανείς επίσης δεν μπορεί να ξεχάσει την απόλυση σχεδόν 1.000 εργαζομένων, για να πουληθεί η επιχείρηση, την αντεργατική πρακτική που ακολούθησαν τα νέα αφεντικά, και τη συρρίκνωση της επιχείρησης και με την επινοικίαση τμημάτων της σε άλλους ιδιώτες.

Ασχετα με την τύχη της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, το ζητούμενο, το οποίο είναι και αίτημα των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ», είναι η καταγγελία της αποικιοκρατικής σύμβασης πώλησης και η λειτουργία της υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης, δήλωσε ότι πρόθεσή του «εάν δε βρεθεί λύση, τότε η επόμενο κίνηση θα είναι η προσφυγή στη διαιτησία και η καταγγελία της σύμβασης πώλησης».

Επειδή όμως αυτό ακούγεται εδώ και ένα χρόνο, θα πρέπει οι όποιες διαδικασίες να γίνουν γρήγορα, διότι το Μάη λήγει η προθεσμία των τριών χρόνων για τα οποία οι αγοραστές έχουν «δεσμευτεί» να διατηρήσουν την επιχείρηση σε λειτουργία, να διατηρήσουν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων εργασίας και την υλοποίηση επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Goldman Sachs», φέρεται να έχει πουλήσει το ποσοστό του 33% που κατείχε στη «ΣΟΦΤΕΞ», με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει παρανόμως η μετοχική σύνθεση της εταιρίας (Πριν την παρέλευση της τριετίας δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο).

Τα δύο σωματεία του εργοστασίου της Δράμας, μετά την άρνηση της διοίκησης της πολυεθνικής να ακυρώσει τις 400 διαθεσιμότητες, συνεδρίασαν χτες και αποφάσισαν να διοργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στην κεντρική πλατεία της Δράμας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ