Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Οδυνηρό ξεκίνημα για τους παραγωγούς

Τη στήριξη των εκκοκκιστών, με το... αζημίωτο, ζητάει το υπουργείο Γεωργίας

Σύσκεψη για να ζητήσει τη συνδρομή των εκκοκκιστών στην υλοποίηση των ολέθριων κυβερνητικών μέτρων, που απορρέουν από τον καταστροφικό κανονισμό τον οποίο ψήφισε ο υπουργός Γεωργίας τον περασμένο Απρίλη, συγκαλεί στο υπουργείο Γεωργίας σήμερα ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης.

Κι ενώ η εκκοκκιστική περίοδος έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει, αφού σε πολλές περιοχές τα βαμβάκια άρχισαν να μαζεύονται, το υπουργείο Γεωργίας, εκτός των άλλων, επιχειρεί να συγκαλύψει το «μπάχαλο» που δημιούργησε η πολιτική του. Και φαίνεται επίσης ότι ο υφυπουργός Γεωργίας επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχία με τους εκκοκκιστές, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Το ερώτημα που τίθεται είναι, τι επιπλέον «ανταλλάγματα» θα δοθούν στους εκκοκκιστές για να συμβάλουν στο να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών.

Αυτό που, επίσης, φαίνεται είναι πως φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα βρεθούν ανάμεσα στις συμπληγάδες της ασυδοσίας, που παρέχει ο νέος κανονισμός στους εκκοκκιστές, και των περιορισμών σε στρέμματα και παραγωγή, που επέβαλε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει φαινομενικά τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στο βαμβάκι. Το υποκριτικό της υπόθεσης είναι πως το όλο σκηνικό στήθηκε για να καταπολεμηθεί, υποτίθεται, ο «αέρας» και να διασφαλιστεί η ποιότητα και το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι καταργείται κάθε έλεγχος στην είσοδο των εκκοκκιστηρίων, καθώς επίσης η ποιοτική κατάταξη του βαμβακιού, που έκανε ο Οργανισμός Βάμβακος, και όλα τα παραπάνω αφήνονται στη βούληση των εκκοκκιστών. Στο πλαίσιο αυτό, δε θα γίνεται πλέον δειγματοληψία στο 100% των παρτίδων που μπαίνουν στα εκκοκκιστήρια, παρά μόνο δειγματοληπτικά σε ένα 5%. Για τους τύπους, πάντως, επιβάλλεται στα εκκοκκιστήρια να τοποθετήσουν κάμερες, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμα στα περισσότερα εκκοκκιστήρια και μέχρι τώρα υπήρχαν σκέψεις να μπαίνει το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια, αλλά να μην εκκοκκίζεται μέχρι να τοποθετηθούν οι κάμερες. Αλλά διασφαλίζεται έτσι ότι τα εκκοκκιστήρια δε θα εκκοκκίσουν και «αέρα»;

Οσο για τους παραγωγούς, το σίγουρο είναι ότι θα δεινοπαθήσουν φέτος. Το υπουργείο Γεωργίας ζήτησε μόλις χτες να βγουν νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ για να μπορέσουν οι παραγωγοί να παραδώσουν τη σοδειά τους, προσαρμοσμένες στους νέους δραστικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε στρέμματα και στρεμματική απόδοση. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί δε θα έχουν δικαίωμα ένστασης για τα κιλά που με το κυβερνητικό «έτσι θέλω» θα βγαίνουν μη επιδοτούμενα. Η «διευκόλυνση»... όπως φαίνεται, θα είναι μια δεύτερη στήλη στην «άδειά» τους, όπου θα καταγράφονται οι ποσότητες που θα πληρώνονται μόνο με εμπορική τιμή. Πράγμα που και παράνομο είναι, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, και τους εκκοκκιστές ευνοεί να εισκομίζουν μη επιλέξιμο βαμβάκι και να χαρακτηρίζουν μετά καταπώς τους βολεύει. Επιπλέον, η τιμή που θα δίνουν οι εκκοκκιστές με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα καθορίζεται πλέον κατόπιν διαπραγμάτευσης - αφού καταργήθηκε το λεγόμενο παράρτημα Β΄ - και οι εκκοκκιστές θα μπορούν να δίνουν ό,τι τιμή θέλουν. Κι οι βαμβακοπαραγωγοί που διαφωνούν θα πρέπει να προσφεύγουν στο τοπικό γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το βαμβάκι φορτωμένο έξω από το εκκοκκιστήριο, μέχρι να πάρουν τη σχετική απάντηση... Πρόκειται, δηλαδή, για μια πρακτική ολοκληρωτικής «σφαγής» των βαμβακοπαραγωγών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ