Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προετοιμασία της επίσκεψης Τραμπ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με επίκεντρο τους αυξημένους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - Κίνας στο εμπόριο, με φόντο την όξυνση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και το ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, το Νοέμβρη στην Κίνα, μεταβαίνει σήμερα στο Πεκίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Ο Τίλερσον παραλαμβάνει στο Πεκίνο τη «σκυτάλη» από τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος ολοκλήρωσε χτες τις επαφές του στην Κίνα τονίζοντας ότι οι προτεραιότητες της Ουάσιγκτον όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις εμπορίου είναι «καλύτερη πρόσβαση (σ.σ. των αμερικανικών μονοπωλίων) στις αγορές της Κίνας, λιγότερος προστατευτισμός (από τις κινεζικές αρχές) και προάσπιση των (αμερικανικών) πνευματικών δικαιωμάτων». Ο Ρος διαπίστωσε ότι παρά την «κάποια πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τις συναντήσεις του με Κινέζους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ π.χ. στο θέμα αύξησης των εξαγωγών αμερικανικού βοδινού κρέατος στις αγορές της Κίνας, «παραμένουν μπροστά μας πιο δύσκολα και πιο μεγάλα πράγματα από αυτά που είχαμε δει τις πρώτες 100 μέρες» της κυβέρνησης Τραμπ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είναι μία από τις χώρες με τον μικρότερο προστατευτισμό διεθνώς και η Κίνα είναι στον αντίποδα. Κάλεσε, τέλος, την Κίνα να εγγυηθεί «αμοιβαίως δίκαιη» συμπεριφορά στις αμερικανικές εταιρείες.

Με αφορμή το σημερινό ταξίδι του Τίλερσον στην Κίνα (που θα ολοκληρωθεί στις 30 του μήνα) η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίδερ Νάουερτ, χαρακτήρισε «σημαντικά» τα βήματα που έκανε η Κίνα για την εφαρμογή των σκληρότερων διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τις πρόσφατες δοκιμές ενός πυρηνικού όπλου και βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ έχουν «καλή σχέση με την Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ