Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Με συγκέντρωση στην Αθήνα στις 3 Οκτώβρη ξεκινούν το αγωνιστικό δεκαήμερο

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα από τους συνταξιούχους

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το αγωνιστικό δεκαήμερο δράσης
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το αγωνιστικό δεκαήμερο δράσης
Με την παναττική συγκέντρωση την Τρίτη 3 Οκτώβρη στην Αθήνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (10 π.μ.), ανοίγει η αυλαία του δεκαήμερου δράσης που διοργανώνουν με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΠΣΣ Δικηγόρων).

Οπως υπογραμμίζουν στο κάλεσμά τους, οι συνταξιούχοι «δίνουν όλοι μαζί τη μάχη. Είναι και μένουν στο δρόμο του αγώνα, με αποφασιστική αδιάκοπη μαζική δράση προασπίζουν τη ζωή τους, τη ζωή των παιδιών τους, της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα!

Το αγωνιστικό αυτό πνεύμα αποτυπώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Στην εισηγητική τοποθέτηση, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που «βάζει σε εφαρμογή τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα του 3ου μνημονίου με άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, παραπέρα μείωση του ΕΚΑΣ μέχρι την κατάργησή του, των οικογενειακών επιδομάτων. Οι περικοπές αυτές έρχονται πάνω στις θανατηφόρες περικοπές των προηγούμενων χρόνων και υποβαθμίζουν τις συντάξεις μας σε προνοιακά βοηθήματα. Ακολουθούν ο αυτόματος κόφτης, η φοροληστεία, αλλά και νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά - αντισυνταξιουχικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια». Γι' αυτό, υπογράμμισε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο του αγώνα και για εμάς και για τα παιδιά μας».

Στο πλαίσιο αυτό και για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις προχώρησαν ήδη από τις αρχές του Σεπτέμβρη σε περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες διακρίθηκαν για τη μαζική συμμετοχή συνταξιούχων και των τοπικών διοικήσεων των συλλόγων τους. Συγκεκριμένα, περιφερειακές συσκέψεις έγιναν σε Πάτρα, Καλαμάτα, Θήβα, Λαμία, Αγρίνιο, Τρίκαλα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Ηράκλειο.

Κράτος και εργοδοσία λεηλάτησαν τις εισφορές στα Ταμεία

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και άλλων επιτελείων του συστήματος, ότι δήθεν οι σημερινοί συνταξιούχοι ζούνε σε βάρος των παιδιών τους, που με τις εισφορές τους πληρώνουν τις συντάξεις τους, ο Δ. Κουμπούρης ανέδειξε τους πραγματικούς ενόχους για την αντιασφαλιστική επίθεση: «Πρόκειται για μια αντιδραστική προπαγάνδα, που στόχο έχει να φορτώσει τις διαχρονικές ευθύνες του εκμεταλλευτικού συστήματος και των κυβερνήσεών του στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», τόνισε. «Τα επιχειρήματα αυτά δεν έχουν καμιά βάση, οι συνταξιούχοι τις πενιχρές συντάξεις που παίρνουν τις έχουν χρυσοπληρώσει. Ολα τα χρόνια το καπιταλιστικό κράτος τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τα είχε σε άτοκες καταθέσεις, δίνοντας τσάμπα χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μόνο τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, οι συνταξιούχοι έχασαν από τις μειώσεις των συντάξεών τους πάνω από 50 δισεκατομμύρια, με το λεγόμενο PSI αρπάχτηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 25 δισ. Σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρηματικοί όμιλοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές χρωστάνε πάνω από 30 δισ., τα οποία δεν εισπράττονται. Μήπως για την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη εργασία φταίνε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι;».

Δίνοντας, εξάλλου, απάντηση και στο «νέο» αφήγημα της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη», ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ δήλωσε: «Απορρίπτουμε τη φιλολογία της κυβέρνησης περί "ανάπτυξης και σταθερότητας" ως διέξοδο, γιατί αυτά αποτελούν διέξοδο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που στο δικό τους βωμό θυσιάζονται οι συντάξεις μας και το σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού».

Στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν δεκάδες συνδικαλιστές από τους συνταξιουχικούς συλλόγους, μίλησαν, αναλύοντας τα οξυμένα προβλήματα κάθε κλάδου, ο Παντελής Τάτσης, από την Ομοσπονδία του ΟΑΕΕ, ο Χρήστος Μπουρδούκης από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του Δημοσίου, ο Τάσος Γεωργιάδης, από την Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Γιάννης Γουσέτης από τους συνταξιούχους δικηγόρους, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος από τους συνταξιούχους σιδηροδρομικούς και η Γωγώ Παπαδάκου από τους συνταξιούχους εμπόρους.

Οι συγκεντρώσεις των συνταξιούχων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, από τις 3 μέχρι τις 11 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν οι εξής συγκεντρώσεις:

-- Αττική, στην Αθήνα στις 3 Οκτώβρη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας) στις 10 π.μ.

-- Αγρίνιο, στις 4 Οκτώβρη, στον πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη στις 10.30 π.μ.

-- Ανατολική Στερεά, στη Θήβα, στις 4 Οκτώβρη, στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ.

-- Πανθεσσαλική συγκέντρωση, στη Λάρισα, στις 5 Οκτώβρη, στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ.

-- Πελοπόννησος, στην Πάτρα, στις 5 Οκτώβρη, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

-- Πανηπειρωτική συγκέντρωση στα Γιάννενα, στις 6 Οκτώβρη, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

-- Κρήτη, στα Χανιά, στις 6 Οκτώβρη, στην πλατεία Αγοράς στις 11 π.μ.

-- Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, στις 9 Οκτώβρη, στην κεντρική πλατεία στις 11 π.μ.

-- Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Οκτώβρη, στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ.

-- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Αλεξανδρούπολη, στις 11 Οκτώβρη, μπροστά στο Επιμελητήριο στις 11 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ