Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ
Η κυβέρνηση πρωτοστατεί στην εκμετάλλευση και κοροϊδεύει

Ρεσιτάλ κοροϊδίας απέναντι στους εργαζόμενους της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνει και τις κυβερνητικές προθέσεις, έδωσε χτες από τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος.

Χαρακτηριστικά, έδειξε να ...«πέφτει από τα σύννεφα» όταν... «πληροφορήθηκε» από την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ ότι σε αυτήν την υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσοι εργαζόμενοι ασχολούνται με τη συλλογή στατιστικού υλικού, έχουν βαφτιστεί «ιδιώτες συνεργάτες», εκβιάζονται με απόλυση προκειμένου να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θεωρούν τον εαυτό τους «ως παρέχοντες εξαρτημένη εργασία», είναι απλήρωτοι για το 2017 και ανασφάλιστοι.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε ότι επιπρόσθετα, «με τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό τώρα διακινούνται σενάρια για ασφαλιστικές εισφορές ύψους 30% που θα βαρύνουν τους εργαζόμενους και όχι τους εργοδότες», με ό,τι σημαίνει αυτό για τα πενιχρά εισοδήματα αυτών των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι, όπως τόνισε, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούν να είναι ούτε ανασφάλιστοι, ούτε ξεκρέμαστοι, ούτε να μην τους αναγνωριστεί ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, πολύ δε περισσότερο που στο παρελθόν ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είχε αναγνωρίσει εδώ στη Βουλή μετά από ερώτηση που του είχα κάνει σε μια ακρόαση φορέων που είχαμε, ότι αυτό το καθεστώς δεν είναι παραδεκτό». Επισήμανε ότι παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανοίγοντας παραπέρα την όρεξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος απαίτησε σαφή απάντηση για το ποια είναι τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ, «να αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι αυτοί ασφαλιστικά και φορολογικά ως μισθωτοί, η ΕΛΣΤΑΤ να επιβαρυνθεί την ασφάλισή τους και όχι οι εργαζόμενοι μέσα από μειώσεις των πενιχρών αποδοχών τις οποίες έχουν και βεβαίως να σταματήσει αυτό το καθεστώς της "δουλεμπορίας", ούτως ώστε να προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με αορίστου χρόνου συμβάσεις της ΕΛΣΤΑΤ, με συνολικά ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα».

Ο υφυπουργός καμώθηκε... τον ανήξερο, λέγοντας ότι «θα δω, μιας και το θέτετε όπως το θέτετε και υπάρχει και προηγούμενη δέσμευση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ», ισχυριζόμενος ότι «όπου συλλαμβάνεται απασχόληση με τέτοια χαρακτηριστικά και εμφανίζεται ως απόδειξη δαπανών εις τίτλο κτήσης αντί να είναι ο μισθωτός ασφαλισμένος κανονικά ως μισθωτός, επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις εκεί που γίνεται κάτι τέτοιο» κ.ο.κ.

Το ίδιο... «ανήξεροι» όπως πριν από 6 μήνες

Ομως τα ίδια είχε πει και στις 13/3/2017, απαντώντας και πάλι σε Επίκαιρη Ερώτηση του Ν. Καραθανασόπουλου, εκείνη τη φορά για τα «μπλοκάκια»... Τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είχε αναφέρει ότι ακόμα και η ΕΛΣΤΑΤ, που δεν είναι ιδιωτικός τομέας αλλά «ανεξάρτητη αρχή», έχει εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και όχι μόνο αυτό, αλλά «για να παρέχουν υπηρεσίες πρέπει να υπογράψουν δήλωση ότι δεν είναι μισθωτοί και ότι δεν θα διεκδικήσουν την εργοδοτική εισφορά», με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πενιχρός μισθός τους κατά 20%. Η απάντηση τότε του υφυπουργού ήταν πως «αυτού του είδους η αδήλωτη εργασία νοθεύει την αγορά εργασίας, ζημιώνει τις υγιείς επιχειρήσεις» και πως «η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων δεν ωφελεί την οικονομία»...

Ακόμα νωρίτερα, στις 7/2/2017, βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει Ερώτηση για τους εργαζόμενους της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, προς τον υπουργό Εργασίας και τους άλλους συναρμόδιους. Ομως ουδέποτε απαντήθηκε...

«Οι διαβεβαιώσεις πραγματικά θα θέλαμε να υλοποιηθούν άμεσα, εφόσον υπάρχουν, όπως είπατε εσείς, αλλά η μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων δείχνει άλλα», ότι η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «ευελιξία» αποτελεί εργαλείο για τη μείωση του μέσου μισθού (2017-10-05 00:00:00.0)
Τώρα δηλώνουν «ασθενείς»... (2017-02-16 00:00:00.0)
Βαφτίζει «συνεργάτες» τους εργαζόμενους και τους φορτώνει την ασφάλιση (2017-02-08 00:00:00.0)
Στα λόγια όλα «αντισεισμικά» (2008-10-11 00:00:00.0)
Ανακλήθηκε απόφαση νομιμοποίησης αυθαιρέτου (2008-07-18 00:00:00.0)
Παρεμβαίνει για να ...διευκολύνει τη μετεγκατάσταση (2008-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ