Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε «ετοιμότητα» για συνέχιση του παζαριού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χτες ότι η «περίοδος περισυλλογής» για πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών αναμένεται «να ολοκληρωθεί όταν η Τουρκία είναι έτοιμη για συνέχιση της διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε καθαρά «την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς, όταν δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες συνθήκες, να υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας». Μέσα σε αυτό το φόντο, όξυνσης των διεργασιών για προώθηση όχι μόνο της διχοτόμησης της Κύπρου αλλά και ευρύτερων αντιλαϊκών σχεδιασμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως επιβάλλουν ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα, χτες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Εκεί έγινε ενημέρωση για τις πρόσφατες επαφές που ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης είχε στις ΗΠΑ, ενώ ο Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως μετά τις τελευταίες επαφές στο Κρανς Μοντάνα «έχουν επιτευχθεί για πρώτη φορά σημαντικότατες εξελίξεις».

Είχαν προηγηθεί, την Κυριακή, οι εκδηλώσεις για την 57η επέτειο από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας μεταξύ άλλων για έναν «άξονα σταθερότητας» που δημιουργείται «στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» και υποστηρίζοντας ότι «η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες», όπως και ότι «για την Ελλάδα, η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά». Στην παρέλαση συμμετείχαν και δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, για πρώτη φορά από το 2001.

Τέλος, έχει αξία να καταγραφεί και η παρέμβαση του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο, που με άρθρο του στην εφημερίδα «The Independent» εκτίμησε ότι «μόνο ένα διχοτομημένο νησί θα θέσει τέλος στη διένεξη μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων». Δικαιολογώντας ανοιχτά την τουρκική εισβολή του 1974, ο Στρο είπε ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως «οι Τούρκοι υπερέβαλαν με τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν εγκατεστημένους στο νησί έκτοτε», αλλά «είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η τουρκική κυβέρνηση έπρεπε απλώς να μείνει άπραγη. Σίγουρα η Βρετανία δεν θα έμενε άπραγη αν μια βρετανική μειονότητα βρισκόταν υπό μία τέτοια απειλή». Μεταξύ άλλων, επέκρινε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους το 2004, και περιέγραψε ως «θεμελιώδες πρόβλημα» το «ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κίνητρο να αποδεχτούν τη συμφωνία», ενώ κατέληξε: «Είναι ώρα, κατά την άποψή μου, η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να εγκρίνει τη διχοτόμηση του νησιού. Αυτό θα ήταν πολύ πιο πιθανό να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

  • «Δεν σχολιάζω θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Χριστοδουλίδη σε ερώτημα δημοσιογράφου για πληροφορίες που φέρουν Τούρκο αξιωματικό να έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις κυπριακές αρχές, αφού έφτασε στη Λάρνακα μαζί με τη γυναίκα του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ