Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχέδιο Ράμα - Χαραντινάι για «ενοποίηση»

Ενώ η νέα κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο προωθεί σχέδια για δημιουργία «στρατού»

Ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, προβάλλει ανοιχτά την ένωση των αλβανικών πληθυσμών

Copyright 2017 The Associated

Ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, προβάλλει ανοιχτά την ένωση των αλβανικών πληθυσμών
ΤΙΡΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» του αλβανικού εθνικισμού στα Δυτικά Βαλκάνια ρίχνουν οι πρωθυπουργοί Αλβανίας Εντι Ράμα και Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, καθώς εμφανίστηκαν έτοιμοι να προωθήσουν τη λεγόμενη «ενοποιητική πλατφόρμα» με στόχο την κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων (με πρότυπο τη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί η ελεύθερη κίνηση προσώπων, προϊόντων και υπηρεσιών), τη θέσπιση κοινών ακαδημαϊκών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια και τη δημιουργία κοινών πρεσβειών και προξενείων αμφοτέρων πλευρών στο εξωτερικό.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών έγιναν με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που ολοκλήρωσε την περασμένη Παρασκευή στα Τίρανα ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός (πρώην διοικητής των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ που καταζητείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου) Ρ. Χαραντινάι.

Τα επόμενα στάδια υλοποίησης της «ενοποιητικής πλατφόρμας» αναμένεται να συζητηθούν στην τέταρτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Αλβανίας - Κοσσόβου στις 27 και 28 Νοέμβρη στην Κορυτσά, ημερομηνία που συμπίπτει (διόλου τυχαία) με την 105η επέτειο από την κήρυξη ανεξαρτησίας της Αλβανίας.

Τα σχέδια για τη δημιουργία κοσσοβάρικου «στρατού»

Πριν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Αλβανίδας υπουργού Αμυνας Ολτα Τζάσκα με τον Κοσσοβάρο Αλβανό «υπουργό Δυνάμεων Ασφαλείας», Ρούστεμ Μπερίσα.

Η Τζάσκα δήλωσε πως η Αλβανία είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία της με το Κοσσυφοπέδιο «σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο» και να μοιραστεί μαζί του «την εμπειρία από την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι στο Κοσσυφοπέδιο προωθεί αυτό το διάστημα σχέδιο για τη μετεξέλιξη των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε κανονικό στρατό.

Το στόχο αυτόν προσπάθησε να προωθήσει, μεταβαίνοντας την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, και ο Πρόεδρος του Κοσσόβου (πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. Ο Θάτσι ενημέρωσε τον Πενς για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης και σε σχέση με τη μετεξέλιξη των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε στρατό αλλά και για το διάλογο με τη Σερβία για την «ομαλοποίηση» των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου.

Ο Θάτσι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησής του «για τη φιλία και τις εταιρικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι άνοιξε μαζί με τις ΗΠΑ «το μονοπάτι του Κοσσόβου προς την ελευθερία, ανεξαρτησία και τη δημιουργία κράτους».

Ο Μ. Πενς δεν αντέδρασε, επί της ουσίας, στα σχέδια «μετεξέλιξης» των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε στρατό, απαιτώντας ωστόσο αυτά να γίνουν «μέσω Συντάγματος». Να προχωρήσουν, δηλαδή, μόνο εφόσον συναινέσει σε αυτό το σχέδιο και η σερβική μειονότητα, που δίχως αυτήν δεν μπορούν να προχωρήσουν συνταγματικές αλλαγές στο Κοσσυφοπέδιο... Επίσης, ο Μ. Πενς άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση στην Πρίστινα να προωθήσει άμεσα τη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων Κοσσυφοπεδίου - Μαυροβουνίου, δυο μέρες αφότου ο νέος πρωθυπουργός Ρ. Χαραντινάι είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει κανένα «χρονικό τελεσίγραφο» για την προώθηση και εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας με το Μαυροβούνιο, την οποία τον κόμμα του απορρίπτει και υπονομεύει. Τέλος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία. Ωστόσο, ο Θάτσι του πρότεινε να εμπλακούν και οι ΗΠΑ ως μεσολαβητής στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, ρόλο που έως τώρα παίζει αποκλειστικά η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η απάντηση του Μ. Πενς σε αυτό το ζήτημα δεν έγινε άμεσα γνωστή.

Οι «συμβουλές» του Αμερικανού πρέσβη στα Τίρανα

Σαφή «προειδοποίηση» κατά της κυβέρνησης του Εντι Ράμα φαίνεται πως απηύθυνε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αλβανία Ντόναλντ Λου, στο πλαίσιο συνάντησής του με νεολαιίστικες οργανώσεις σε πόλη της αλβανικής περιφέρειας. Οταν οι νέοι τού είπαν πως θέλουν να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας, ο Λου τους πρότεινε να ρίξουν την κυβέρνηση εάν αυτή δεν μπορέσει να προωθήσει σημαντικές «μεταρρυθμίσεις» ή εξακολουθήσει να διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα σε «ακριβά, ωραία κτίρια, πολυτελή αυτοκίνητα και ταξίδια στο εξωτερικό». Είπε χαρακτηριστικά: «Αν απαιτήσετε, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει. Αλλιώς θα την κάνετε να πέσει», φέρεται να είπε ο Ντ. Λου, προσθέτοντας ότι η νέα γενιά Αλβανών είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή που κυβερνά. Προέβλεψε, τέλος, ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η Αλβανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ.

Τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αλβανία αξιοποίησε στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης ο αρχηγός του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπασά, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαφθορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ