Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Οι κινητοποιήσεις οδήγησαν σε έγκριση μερικών ακόμα τμημάτων ΕΠΑΛ

Κάτω από τις έντονες διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πρέβεζα, τη Χίο και αλλού ενάντια στην κατάργηση μιας σειράς τμημάτων ΕΠΑΛ, το υπουργείο Παιδείας εξαναγκάστηκε να εκδώσει άλλη μια συμπληρωματική απόφαση, με την οποία εγκρίνει κατ' εξαίρεση άλλα 64 τμήματα ΕΠΑΛ σε διάφορες περιοχές της χώρας, που θεωρούνται με βάση το νόμο «ολιγομελή».

Θυμίζουμε ότι πέρυσι εγκρίθηκαν κατ' εξαίρεση 1.700 ολιγομελή τμήματα σε όλη τη χώρα (αριθμός πολύ μειωμένος σε σχέση με πρόπερσι), ενώ φέτος, μετά και τις δύο συμπληρωματικές αποφάσεις που έβγαλε το υπουργείο κάτω από το βάρος των αντιδράσεων μαθητών και εκπαιδευτικών, εγκρίθηκαν λίγο περισσότερα από 1.300 ολιγομελή τμήματα. Γίνεται δηλαδή φανερό ότι για άλλη μια χρονιά εκατοντάδες τμήματα των ΕΠΑΛ, που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες μαθητές, δεν εγκρίνονται και κλείνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μαθητές μένουν ξεκρέμαστοι και εξαναγκάζονται είτε να μετακινηθούν σε άλλα ΕΠΑΛ, να αλλάξουν δηλαδή σχολικό περιβάλλον, ή να αλλάξουν ειδικότητα.

Συνεχίζονται οι ελλείψεις

Αντίστοιχα, «μαχαίρι» σε λεγόμενα ολιγομελή τμήματα πέφτει και σε Γυμνάσια και Λύκεια, κυρίως σε επαρχιακές περιοχές, σε μαθήματα επιλογής και στα ξενόγλωσσα μαθήματα.

Για παράδειγμα, όπως σημειώνει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, από τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη τα σχολεία Δευτεροβάθμιας της Ιθάκης (ΕΠΑΛ, ΓΕΛ και Γυμνασίου) είναι υπό κατάληψη και διεκδικούν:

  • Αμεση επαναλειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων Γυμνασίου και Λυκείου (κόπηκαν από τον περιφερειακό διευθυντή τμήματα επιλογής Α' Λυκείου και Γαλλικών σε Β' και Γ' Λυκείου. Επίσης, τμήματα Αγγλικών και Πληροφορικής στο Γυμνάσιο).
  • Εναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας άμεσα.
  • Προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών για να καλυφθούν τα κενά σε όλα τα σχολεία (για την πλήρη λειτουργία των σχολείων χρειάζονται 6 καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ειδικοτήτων μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά).
  • Να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών από το Περαχώρι και θέσεις στο λεωφορείο για τους μαθητές της Βόρειας Ιθάκης
  • Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν από πέρυσι στη θέρμανση του Λυκείου και τα θέματα υγιεινής στις τουαλέτες και σε χώρους μαθημάτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ