Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Το εκμαγείο με τη μορφή του Λένιν

Στα δεξιά του φουαγιέ είναι το εκμαγείο του Λένιν. Πρόκειται για μάσκα θανάτου του Βλαντιμίρ Ιλιτς, που φτιάχτηκε από τον γλύπτη Σεργκέι Μέρκουροφ (1881 - 1952) και παραχωρήθηκε πρόσφατα στο Αρχείο του ΚΚΕ από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα και ζωγράφο, Δημήτρη Ταλαγάνη.

Η ιστορία αυτού του εκθέματος ξεκινά στις 21 Γενάρη του 1924, όταν ο Σ. Μέρκουροφ κλήθηκε στο Γκόρκι, όπου ο Βλαντιμίρ Λένιν είχε μόλις πεθάνει, μετά το τελευταίο θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αρχικά έριξε τρεις μάσκες στο πρόσωπο του Λένιν. Η πρώτη μάσκα πήγε στο Κεντρικό Μουσείο Λένιν, η δεύτερη στο μουσείο «Γκόρκι» και η τρίτη στο μουσείο του γλύπτη. Ο γλύπτης μετά από αυτές έκανε άλλες 11 (σύνολο 14) μάσκες από το ίδιο εκμαγείο. Από τα έργα αυτά προέκυψε και η συγκεκριμένη μάσκα που παραχωρήθηκε στο ΚΚΕ.

Ο Δ. Ταλαγάνης ως φοιτητής στη Μόσχα το 1970 συμμετείχε στον μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο του Λένιν και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Ο δάσκαλός του, μεγάλος αρχιτέκτονας Κονσταντίν Μέλνικοφ, του χάρισε το αντίγραφο του νεκρικού εκμαγείου του Λένιν σε επιβράβευση της μεγάλης επιτυχίας του. Ο Μέλνικοφ ήταν ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την Κρυστάλλινη Σαρκοφάγο για το Μαυσωλείο του Λένιν.

Ο Δ. Ταλαγάνης συναντήθηκε πρόσφατα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και παραχώρησε το εκμαγείο για το Αρχείο του ΚΚΕ.

Μαζί, παρέδωσε στο Κόμμα και ένα λάβαρο που επίσης εκτίθεται στο φουαγιέ του Περισσού πάνω από το εκμαγείο και γράφει: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε. Κάτω από τη σημαία του μαρξισμού - λενινισμού και την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Προχωράμε μπροστά προς τη νίκη του κομμουνισμού». Το συγκεκριμένο λάβαρο είναι του ΚΚΣΕ, κατασκευασμένο μετά το 1956 (15 Ενωσιακές Δημοκρατίες), από βελούδινο ύφασμα με κεντημένη γραφή και φέρει το κρατικό έμβλημα της ΕΣΣΔ.

Το βάθρο στο οποίο βρίσκεται το εκμαγείο φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον Δ. Ταλαγάνη και κατασκευάστηκε με τη βοήθεια του Γιάννη Κούρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ