Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ετοιμασίες ΗΠΑ για όλα τα ενδεχόμενα

Επαφές διπλωματών σε Τόκιο και Σεούλ

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

«Μαζί με τους συμμάχους μας σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν από το Τόκιο, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Σινσούκε Σουγκιγιάμα και συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθούν όλοι οι τρόποι για να αυξηθεί η πίεση προς τη Βόρεια Κορέα. Ο Σάλιβαν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη διπλωματία, για την «αντιμετώπιση του προβλήματος» και την «αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Φυσικά, την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εντείνει κινήσεις που βεβαιώνουν ότι θέτει σε πλήρη ετοιμότητα και τη στρατιωτική της μηχανή: Αυτή τη βδομάδα συνεχίζονται νέες ασκήσεις ευρείας κλίμακας με τη Νότια Κορέα, με τη συμμετοχή και του αεροπλανοφόρου «USS Ronald Reagan». Η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD προχωρά κατά προτεραιότητα. Ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις περί «επιστροφής» αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα... Ολα αυτά, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην όλο και ισχυρότερη θέση που αποκτούν στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες βέβαια αξιοποιούν αντίστοιχα την αναμέτρηση στη Χερσόνησο, για την προώθηση των προτεραιοτήτων των δικών τους μονοπωλίων.

Μετά το Τόκιο, ο Σάλιβαν έφτασε στη Σεούλ, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη υφυπουργό Εξωτερικών Λιμ Σουνγκ-ναμ, προκειμένου να συζητηθούν εναλλακτικές «πολιτικές απαντήσεις» στις «προκλήσεις» της Πιονγιάνγκ. Πάντως, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού ΥΠΕΞ Νοχ Κιου-ντουκ υποστήριξε ότι οι δύο σύμμαχοι μένουν δεσμευμένοι «στη σταθερή αντιμετώπιση της κατάστασης» και τη χρησιμοποίηση όλων των απαραίτητων οδών, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την επιστροφή της Βόρειας Κορέας στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη Κιμ Ιν Ριόνγκ δήλωσε στις αρχές της βδομάδας πως η χώρα του «υποστηρίζει πάγια την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και τις προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση όλου του κόσμου», αλλά όσο οι ΗΠΑ, «οι οποίες μόνιμα απειλούν και εκβιάζουν» τη Βόρεια Κορέα, απορρίπτουν τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, και η χώρα του «δεν είναι σε θέση να ενταχθεί στη συνθήκη αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ