Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ D-8
Κάλεσμα για εξωτερικό εμπόριο σε εθνικά νομίσματα

Παρέμβαση Ερντογάν στη Σύνοδο της «Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία των 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών»

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Δεν υπάρχει λόγος να επιτρέπουμε στις οικονομίες μας να ταλαιπωρούνται υπό την πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χτες στην έναρξη της Συνόδου της «Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία των 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών» (Developing - 8 Countries), στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος ηγέτης επέλεξε να σταθεί στη σημασία που έχει το εμπόριο ανάμεσα στα κράτη των «D-8» να γίνεται στα εθνικά νομίσματα, ενώ σήμερα το δολάριο εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο στην πλειοψηφία των διμερών και πολυμερών εμπορικών συναλλαγών, παγκοσμίως. Ο Ερντογάν υπογράμμισε ακόμα ότι «είναι απαράδεκτο για τους D-8 να μένουν ίδιοι ενώ ζούμε σε έναν κόσμο που όλα διαρκώς αλλάζουν» αλλά και ότι η οργάνωση πρέπει να διευρυνθεί με νέα μέλη.

Υπενθυμίζουμε ότι η ομάδα D-8 δημιουργήθηκε το 1997 και μέλη της είναι οι εξής 8 «αναδυόμενες» οικονομίες του μουσουλμανικού κόσμου: Τουρκία, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Ιράν, Μαλαισία, Νιγηρία και Πακιστάν.

Ανεξάρτητα από το αν τελικά υλοποιηθούν προτάσεις για την ενίσχυση του εμπορίου σε νομίσματα άλλα από το δολάριο, τέτοιες προτάσεις είναι ενδεικτικές της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που φυσικά έχει επιδράσεις και στις οικονομικές σχέσεις.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της όξυνσης ανταγωνισμών είναι οι εντεινόμενες «τριβές» στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες του 2016. Από το βήμα του «Παγκόσμιου Φόρουμ του δικτύου TRT», ο Ερντογάν χτες αμφισβήτησε την «ειλικρίνεια» των σχέσεων των δύο χωρών και είπε ότι αν τόσο εύκολα ένας πρέσβης των ΗΠΑ εξ ονόματος της Ουάσιγκτον αναστέλλει τη χορήγηση βίζας, τότε «θα πρέπει να επανεξετάσω τη στρατηγική σχέση» (των δύο χωρών).

Να σημειωθεί πάντως ότι την Τρίτη έφτασε στην Αγκυρα αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επαφές με το τουρκικό ΥΠΕΞ, με την ατζέντα του να περιλαμβάνει αφενός την τελευταία «κρίση», αφετέρου άλλα θέματα της περιοχής, όπως τις εξελίξεις στη Συρία. Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε λακωνικά ότι οι συνομιλίες ήταν «παραγωγικές» και έγινε «ουσιώδης πρόοδος σε ολόκληρη την ατζέντα». Αντίστοιχα και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ περιέγραψε τις συναντήσεις ως «πολύ παραγωγικές»...

  • Ο αμερικανικός κολοσσός «Τζένεραλ Ελέκτρικ» (GE) υπέγραψε με την τουρκική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Turk Telekom» μνημόνιο κατανόησης για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό των βιομηχανικών εταιρειών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ