Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Σημαντικές συμφωνίες σε Ενέργεια και Μεταφορές

Σημαντικά ωφελημένα τα ρωσικά μονοπώλια «Rosneft» και «Gazprom»...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με την υπογραφή της τριμερούς διακήρυξης της Τεχεράνης οι Πρόεδροι Ιράν, Χασάν Ροχανί, Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ολοκλήρωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα του Ιράν την τριμερή στρατηγική τους συνάντηση επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους να αναπτύξουν τη συνεργασία στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της Ενέργειας, των μεταφορών, προς όφελος των μονοπωλίων τους. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός στην περιοχή, με δεδομένη και την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Εκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά - Νότου (INSTC), που θα συνδέσει τη Μόσχα με τον Περσικό Κόλπο καθώς θα δημιουργήσει ένα σύνθετο δίκτυο μεταφορών μήκους 7.200 χλμ., το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το στρατηγικής σημασίας (για την προώθηση και πώληση Ενέργειας από τις τρεις χώρες στην Ινδία) ιρανικό λιμάνι Τσαμπαχάρ. Το οδικό δίκτυο INSTC θα συνδέσει επίσης την Τεχεράνη με τις νότιες ιρανικές πόλεις Τσαμπαχάρ, Μπαντάρ Αμπάς, Μπαντάρ ε Ανζάλι, με την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, και με τη ρωσική πόλη Αστραχαν που βρέχεται από την Κασπία. Συμφωνήθηκε επίσης η επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου διασύνδεσης των τριών χωρών, το οποίο, σύμφωνα με τον Αζέρο πρόεδρο, είναι «λειτουργικά σχεδόν έτοιμο».

Μερικές από τις πιο σημαντικές διαβουλεύσεις αξιωματούχων και διευθυνόντων συμβούλων ενεργειακών μονοπωλίων από τις τρεις χώρες αφορούν (σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ) την υπογραφή «οδικού χάρτη» ανάμεσα στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Rosneft» και την ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NIOC για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα προωθήσει διάφορα στρατηγικά σχέδια επενδύσεων στο Ιράν συνολικής αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τα έργα αυτά, οι ειδικοί προβλέπουν επιπρόσθετη ημερήσια παραγωγή ιρανικού πετρελαίου 1.100.000 βαρελιών (αξίζει να σημειωθεί ότι το μονοπώλιο «Rosneft» είχε κλείσει στις 18 Σεπτέμβρη, λίγες μέρες πριν από το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, σημαντική συμφωνία με την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ για την κατασκευή νέου αγωγού, κόστους 1 δισ. δολαρίων, για τη μεταφορά κουρδικού φυσικού αερίου σε Τουρκία και Νοτιοανατολική Ευρώπη...).

Επίσης, το έτερο ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom» έκλεισε συμφωνία με Ιρανούς αξιωματούχους προκειμένου να αρχίσει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιράν και τη δημιουργία νέου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1.200 χλμ., που θα τροφοδοτήσει την Ινδία.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση των ηγετών Ιράν - Ρωσίας - Αζερμπαϊτζάν ορίστηκε να γίνει εντός του 2018 στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ