Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Κλίμα και εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τις θεματικές ενότητες οικογενειακή πολιτική, εξωτερική πολιτική, άμυνα, ανάπτυξη κι εμπόριο συνεχίστηκαν χτες οι συνομιλίες για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Επίσης, επανήλθε στο «τραπέζι» η πολιτική για το κλίμα και την Ενέργεια, καθώς την περασμένη βδομάδα δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να γίνει ένας πρώτος απολογισμός.

Οι Πράσινοι - προωθώντας «πράσινα» επιχειρηματικά συμφέροντα - ζητούν το κλείσιμο των πιο ρυπογόνων εργοστασίων, την αντικατάσταση του άνθρακα και την κατάργηση της κατασκευής ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων από το 2030.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ (CSU), σημείωσε πως οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν όλοι βασίζονται με συνέπεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Η δήλωση του Μίλερ εκλήφθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ ως προθυμία για συμβιβασμό με τους Πράσινους. Ο ίδιος είπε ότι βλέπει το υπουργείο του «σαν τμήμα ενός διεθνούς υπουργείου Περιβάλλοντος», το οποίο «ξεκίνησε την ενεργειακή μετάβαση στην Αφρική και την Ασία τα τελευταία χρόνια», δηλαδή μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια μονοπωλιακών ομίλων: «Από τον πιο σύγχρονο φωτοβολταϊκό σταθμό στην έρημο του Μαρόκου, έως την ενεργειακή κάλυψη στην Αφρική και τη συνεργασία για την ηλιακή ενέργεια με την Ινδία». Με αυτές τις «πράσινες» επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες εκτίμησε ότι «το υπουργείο έχει ήδη συνεισφέρει σε μείωση που αντιστοιχεί σε πάνω από το 25% των γερμανικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Οσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα στην απελευθέρωση των Γερμανών φυλακισμένων στην Τουρκία» και πως «δεν υπάρχει ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας όσο Πρόεδρος είναι ο Ερντογάν». Επίσης, για τις κυρώσεις προς τη Ρωσία - οι οποίες θίγουν και γερμανικές επιχειρήσεις - εκτίμησε ότι δεν «βλέπει λόγο για κατάργησή τους, επειδή η Ρωσία δεν προσφέρει κανένα λόγο».

Τέλος, για τα θέματα Μεταφορών και Γεωργίας που συζητήθηκαν την Τετάρτη, δεν εκδόθηκαν κοινές αποφάσεις των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ