Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
«Κυβέρνηση ΝΔ»... με Σημίτη πρωθυπουργό!

«Κυβέρνηση ΝΔ», αλλά με... πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη «αναδεικνύει» η τελευταία δημοσκόπηση, επιβεβαιώνοντας πρώτα απ' όλα το «ενιαίο» και «αδιαίρετο» των κομμάτων του δικομματισμού και βέβαια την ατέλειωτη προσπάθειά τους να εγκλωβίζουν τις λαϊκές μάζες.

Η δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς», για λογαριασμό της εφημερίδας το «Βήμα» που έγινε σε δείγμα περίπου 2.000 ατόμων το διάστημα 13-19 Σεπτέμβρη, εμφανίζει τον Κ. Σημίτη να «επιστρέφει» στην πρώτη θέση όσον αφορά το ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», συγκεντρώνοντας το 34,3% των ερωτηθέντων έναντι του Κ. Καραμανλή (33,6%). Στην πρόθεση ψήφου (ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα εκλογές) η ΝΔ προηγείται με 36,1% έναντι 30,7% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν ΚΕΠ 6,3%, ΚΚΕ 5,6%, ΣΥΝ 3,1%, ΔΗΚΚΙ 1,5%. Η ΝΔ «κερδίζει» επίσης και στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές), αφού το 47,8% πιστεύει ότι θα τις κερδίσει, έναντι 33,5% που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο και πιο «επικίνδυνο» σκέλος της δημοσκόπησης αφορά τους ρυθμούς υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων επιλογών και εμφανίζει βέβαια την πλειοψηφία να θέλει επιτάχυνσή τους! Συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό το 46,7% των ερωτηθέντων εμφανίζεται ότι επιθυμεί «να προωθηθεί άμεσα» και το 38,7% «να αντιμετωπιστεί ύστερα από διάλογο προς το τέλος της τετραετίας», ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις («Ολυμπιακή», λιμάνια, κ.λπ), το 51,7% εμφανίζεται να δηλώνει «να προχωρήσουν πιο γρήγορα», το 24% να «προχωρήσουν με τους σημερινούς ρυθμούς» και το 14,4% να «σταματήσουν, έχουν γίνει αρκετές».

Το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει «διακριτικά» και όπως αναμενόταν χρησιμοποιεί το γκάλοπ για να μεταδώσει την εκτίμησή του ότι το κλίμα βελτιώνεται σημαντικά υπέρ της κυβέρνησης και του Κ. Σημίτη και δεν κρύβουν μάλιστα ότι δρομολογείται μια «οριστική ανατροπή του κλίματος υπέρ του ΠΑΣΟΚ». Ταυτόχρονα κρατούν «κάποιες» επιφυλάξεις που συνδέονται με την εξέλιξη της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας». «Είναι αντιληπτό σε όλους ότι έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία προβλήματα και αδυναμίες του πρόσφατου παρελθόντος, επειδή γνώμονας για την πολιτική μας είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας.

Η Ρηγίλλης επιχειρεί να «υπονομεύσει» την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει υπέρ της το πολιτικό κλίμα, μέσω της δικής της «ανάγνωσης» και «ερμηνείας» του γκάλοπ. Σύμφωνα με αυτή, τα ευρήματα του γκάλοπ «δεν ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό» όπως αυτό είχε καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις του Μάη και του Ιουνίου και αυτό γιατί «η ΝΔ διατηρεί σαφές και συνεχές προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ», «η εικόνα του Κ. Σημίτη δεν ανακάμπτει» και ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να είναι δημοφιλέστερος του Κ. Σημίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ