Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Τρέχει» το νομοσχέδιο που σμπαραλιάζει το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών

Με τις γνωστές απαράδεκτες fast track διαδικασίες που χρησιμοποιεί όταν κάνει τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «τρέχει» στη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου που σμπαραλιάζει το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών.

Στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης που προωθεί η κυβέρνηση στα Εργασιακά, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντεργατική Οδηγία της ΕΕ (2003/88/ΕΚ) για την παραπέρα ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και τη «διευθέτησή» του με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους του.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής ξεκίνησε χτες με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και θα ολοκληρωθεί σήμερα, προκειμένου αύριο, Πέμπτη, να ψηφιστεί με τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες στην Ολομέλεια.

Οι βασικές διατάξεις του αντεργατικού νομοσχεδίου

Ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου αποκαλύπτεται με το «καλημέρα», καθώς η κυβέρνηση καταργεί τη διάταξη του ισχύοντος νόμου (ν.3754/2009) που προβλέπει ότι «για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας»...

Καταργώντας το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών, το νομοσχέδιο:

-- Ορίζει τις 48 ώρες όχι ως μέγιστο επιτρεπτό χρόνο εργασίας, αλλά ως μέσο όρο με περίοδο αναφοράς το 4μηνο, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ.

-- Καθιερώνει τη «ρήτρα εξαίρεσης» (opt out), τη δυνατότητα δηλαδή να ανεβαίνει ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στις 60 ώρες! Ο συνδυασμός αυτός σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένας γιατρός μπορεί να δουλεύει 12άωρα όλες τις καθημερινές για πάνω από ένα μήνα ή και για περισσότερο... Μέσα στις συνθήκες της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, της εντεινόμενης αυθαιρεσίας και αυταρχισμού από διοικήσεις και διευθυντές, τα περί «συναίνεσης του γιατρού» για τη «ρήτρα εξαίρεσης» είναι μια απροκάλυπτη κοροϊδία.

-- Προβλέπει, επιπλέον, ότι «σε περίπτωση μείωσης ή απώλειας» της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας ανάπαυσης λόγω υπερωρίας χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος μέσα... στις επόμενες 14 μέρες (!) με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία των γιατρών και για τις υπηρεσίες που μπορούν να παράσχουν στους ασθενείς.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, καταψήφισε το νομοσχέδιο και ανέδειξε όλες τις παραπάνω πλευρές. Και μόνο που γίνεται λόγος για «μέσο όρο» με περίοδο αναφοράς το 4μηνο, τόνισε, σημαίνει σμπαράλιασμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το νομοσχέδιο προετοιμάζει το έδαφος για την εφαρμογή της έκθεσης Σέρκας περί «ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας». Εφερε ως παράδειγμα το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, όπου γίνεται λόγος για «συνεχή ή διακεκομμένη απασχόληση στο χώρο εργασίας», ενώ, όπως εξήγησε, «στο νομοσχέδιο ως χρόνος εργασίας ορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας. Προκύπτει λοιπόν αβίαστα ότι η εφημερία ετοιμότητας σε περίπτωση που δεν χρειαστεί να πάει ο γιατρός στο νοσοκομείο δεν συμπεριλαμβάνεται στο χρόνο εργασίας. Ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ανά πάσα ώρα και στιγμή, θα θεωρείται ότι αναπαύεται».

Ανέφερε επίσης την πρόταση του ΚΚΕ για «30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο, με μία εφημερία τη βδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Πρόταση αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας σε όλα τα επίπεδα, για υψηλού επιπέδου σύγχρονες και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας συνολικά «για όλους τους εργαζόμενους και αφορά όχι απλώς το ωράριο εργασίας, αλλά το σύνολο των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης, που είναι οι συνθήκες δουλειάς, οι μισθοί, οι όροι αναπαραγωγής της».

«Ανάλογα με το μέγιστο προσδόκιμο αποτέλεσμα που επιδιώκει ο εργοδότης, θα εναλλάσσει τα μειωμένα ωράρια με τα αυξημένα», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, «αυτή είναι η Οδηγία που ενσωματώνεται σήμερα. Είναι ένα μέρος από τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ, που διαρκώς τις επικαλείται η κυβέρνηση και που έρχονται βέβαια να υπηρετήσουν τη μέγιστη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Ψέμα και κοροϊδία από την κυβέρνηση

Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία εικονική πραγματικότητα, βάφτισε το νομοσχέδιο ...«περιορισμό της εργασιακής ζούγκλας και της ελαστικοποίησης», για να πει ότι «είναι εκτός λογικής η κριτική του ΚΚΕ»!

Αβάντα στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης έκαναν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Η ΝΔ με εισηγητή τον Κ. Βλάση, χωρίς να εκφράσει πρόθεση ψήφου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση κατά ένα χρόνο στην εφαρμογή της Οδηγίας. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Κ. Μπαργιώτας διαφώνησε με τη διαδικασία του «επείγοντος», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «εισάγετε ελαστικές σχέσεις για τις οποίες εγώ δεν είμαι αντίθετος επί της αρχής». Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε με το σκεπτικό ότι... «το νομοσχέδιο θα καταστεί ανεφάρμοστο», λόγω της υποστελέχωσης στα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ