Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Σήμερα η κινητοποίηση στα δικαστήρια

Συγκέντρωση, σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 6), με αφορμή την προγραμματισμένη εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης του πρακτορείου «Ευρώπη», οργανώνει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Το σωματείο θα παρέμβει στη διαδικασία με στόχο «να αναδείξει τις μεθοδεύσεις και τις αιτίες που 250 οικογένειες αυτήν τη στιγμή είναι "στον αέρα"». Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση «στην πτώχευση της ζωής» τους και στα «επιχειρηματικά "παιχνίδια" των εκδοτών» που παίζονται στις πλάτες τους.

Η εργοδοσία της «Ευρώπης» έχει αφήσει περίπου 250 εργαζόμενους ξεκρέμαστους από τον περασμένο Αύγουστο, μεθοδεύοντας την πτώχευσή της. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για περισσότερους από τρεις μήνες. Την ίδια στιγμή, στο πρακτορείο «Αργος», όπου έχει συγκεντρωθεί το σύνολο της διανομής, επεκτείνεται η εργολαβική εργασία και χτυπιούνται οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα.

«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι να ξεφορτωθούν εργαζόμενους με δικαιώματα και να τους αντικαταστήσουν με άλλους, πιο φθηνούς και ευέλικτους», υπογραμμίζει το σωματείο, καταγγέλλοντας ακόμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αρνείται να χορηγήσει έστω και ένα έκτακτο βοήθημα για την επιβίωση των απλήρωτων εργαζομένων.

«Μόνη λύση ο συνεχής και οργανωμένος αγώνας, η συσπείρωση με το σωματείο, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων μας, ανεξάρτητα με το ποιος έχει αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου», είναι το κάλεσμα στο οποίο καταλήγει η Ενωση.

Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που διευκολύνει τους εργοδότες

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας κατέθεσε για το ζήτημα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Οι εκδότες όχι απλά συνεχίζουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι, αλλά επιπλέον στο "Αργος" γίνονται προσλήψεις κυρίως μέσω εργολάβων με μειώσεις μισθών. Μάλιστα, στους εργολάβους έχουν πάει και πρώην εργαζόμενοι της "Ευρώπης", πιεσμένοι από το καθεστώς της απληρωσιάς. Είναι ενδεικτικό ότι στα τεχνικά τμήματα (διεκπεραίωση εντύπων και επιστροφές) οι εργάτες με μόνιμη και σταθερή δουλειά και οι εργολαβικοί είναι μισοί - μισοί», αναφέρει το κείμενο της Ερώτησης. Προσθέτει, ακόμα, ότι οι εργαζόμενοι, κάτω από το βάρος της ανέχειας, «εξωθούνται στο να υπογράψουν απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, με αντάλλαγμα το επίδομα ανεργίας (στην Αθήνα από 200 εργαζόμενους έχουν μείνει περίπου 130)».

Το ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, «καθώς δύο μήνες τώρα έχουν περισσέψει τα λόγια συμπάθειας, χωρίς να συνοδεύονται από το παραμικρό μέτρο στήριξης των εργαζομένων». Ακόμα και στο αίτημα των εργαζομένων για χορήγηση έκτακτου επιδόματος, το υπουργείο απαντά αρνητικά, θεωρώντας πως επίδομα μπορεί να δοθεί μόνο σε απολυμένους ή σε εργαζόμενους σε επίσχεση. «Το υπουργείο δηλαδή - και παρότι η υπουργός έχει αναγνωρίσει στην τελευταία τριμερή ότι πρόκειται για περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης - διευκολύνει τους σχεδιασμούς των εργοδοτών, που προσπαθούν να επιβάλουν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς - ψίχουλα, χωρίς Συμβάσεις, με "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις και δουλειά σε εργολάβους», επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση.

Το ΚΚΕ απαιτεί: Να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων του πρακτορείου «Ευρώπη», η καταβολή των δεδουλευμένων, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης, με τη μεταφορά τους στο «Αργος», ή σε όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Να χορηγηθεί άμεσα έκτακτο επίδομα στους απλήρωτους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ