Κυριακή 12 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Συμβιβασμοί που δεν ακυρώνουν τα συγκρουόμενα συμφέροντα

Ενώ από τη μία μεριά οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, από την άλλη προχωρούν και προσπάθειες συμβιβασμού, χωρίς βέβαια να ακυρώνονται τα συγκρουόμενα συμφέροντα. Αυτό διαπέρασε τις επαφές Τραμπ σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας (Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Κίνα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες). Ενδεικτικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις του Τραμπ στην Κίνα, η ηγεσία της οποίας επίσης κλίνει σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη για «συνεργασίες αμοιβαίου οφέλους» (win - win cooperation). Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε, υπογράφτηκαν εμπορικές και άλλες οικονομικές συμφωνίες συνολικού ύψους 253,5 δισ. δολαρίων. Ανάμεσά τους, συμφωνία για κινεζική αγορά αεροσκαφών της «Boeing», συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό της «Ford». Ακόμα, συμφωνία για κοινή ανάπτυξη Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλάσκα κ.τ.λ.

Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι «θέλουμε μια ζωηρή εμπορική σχέση με την Κίνα (...) αλλά δίκαιη, αμοιβαία» δήλωσε ο Τραμπ, μιλώντας ταυτόχρονα για «τη χρόνια έλλειψη ισορροπίας» στη διμερή εμπορική σχέση και «συγκεκριμένα βήματα» που χρειάζονται για να «λύσουν τη μαζική στρέβλωση του εμπορίου». Από τη μεριά του, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει και την Κίνα και τις ΗΠΑ», έχοντας νωρίτερα αναγνωρίσει ότι ως «δύο διακεκριμένες χώρες, έχουμε ίσως διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες. Αυτό είναι φυσικό».

Πάντως, παρά τις δηλώσεις και τις προσπάθειες συνεργασίας, τα συγκρουόμενα συμφέροντα δεν ακυρώνονται. Είναι χαρακτηριστική η διαρκής αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων που και οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν στην περιοχή. Ο ίδιος ο Τραμπ, μιλώντας στη νοτιοκορεατική βουλή, επιβεβαίωσε ότι αυτήν την περίοδο σταθμεύουν κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο «τρία από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα στον κόσμο φορτωμένα με το μέγιστο δυνατό αριθμό υπέροχων μαχητικών αεροπλάνων F-35 και F-18».

Πρόκειται για το «Reagan», το «Nimitz» και το «Theodore Roosevelt», που συμμετέχουν σε ασταμάτητες στρατιωτικές ασκήσεις με συμμάχους όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αλλά και η Ινδία. Ακόμα, «διατηρούμε (στην περιοχή) πυρηνοκίνητα υποβρύχια σταθμευμένα στις κατάλληλες θέσεις», όπως σημείωσε ο Αμερικανός ηγέτης, που επισήμανε ότι «υπό τη δικιάς μας διοίκηση οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν εντελώς τις Ενοπλες Δυνάμεις τους, με τον πιο σύγχρονο και πιο σπουδαίο εξοπλισμό του κόσμου. Θέλω ειρήνη μέσω ισχύος..!». Και πρόσθεσε: «Οποιος αμφιβάλλει για τη δύναμη ή την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, πρέπει να κοιτάξει στο παρελθόν μας και δεν έχει άλλες αμφιβολίες. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκβιάσει ή να επιτεθεί στην Αμερική και τους συμμάχους μας... Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για δικαιολογίες. Τώρα είναι καιρός για να γίνουμε ισχυροί...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ