Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Ακλόνητη η πεποίθησή μας ότι η εργατική τάξη θα τεθεί επικεφαλής νέων εργατικών εξεγέρσεων και επαναστάσεων

Κεντρικός ομιλητής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μίλησε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι ΤΟ Εύβοιας και Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, με θέμα «Εργατική τάξη και εξουσία - Ο πρωτοπόρος ρόλος της στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, στο φως της πείρας της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης» (ολόκληρη η ομιλία του θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Η εκδήλωση έγινε στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Περιφέρειας στη Χαλκίδα, το οποίο είχαν γεμίσει ασφυκτικά εκατοντάδες εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους της περιοχής.

Η μαζική παρουσία των εργαζομένων έδωσε και τον τόνο στην εκδήλωση. Αλλωστε οι δυο Τομεακές Οργανώσεις του Κόμματος, όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν ένα πλατύ άνοιγμα με περιοδείες σε δεκάδες χώρους δουλειάς, εργοστάσια και μονάδες της περιοχής, καθώς και σύντομες συγκεντρώσεις στα διαλείμματα, μεταξύ άλλων και στον «Νηρέα», στο «Παλίρροια», στη «Σύνκο - Αγροζωή», «Σάμπο», «Αιγίς», «Γκαλένικα», στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, στο «Σαράντη» κ.α. Σημαντική συμβολή στην προετοιμασία και την επιτυχία της εκδήλωσης είχαν και οι συσκέψεις με εργαζόμενους που πραγματοποίησαν οι Κομματικές Οργανώσεις το προηγούμενο διάστημα, όπου συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις αλλά και πλευρές από τη θεματολογία της εκδήλωσης.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, λειτουργούσαν στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου έκθεση όπου στα ταμπλό «ζωντάνευαν» τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα και επιτεύγματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, αλλά και έκθεση βιβλίου με νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν και το βίντεο που προβλήθηκε αρχικά.

Παράλληλα, στη διάρκεια της εκδήλωσης παιδαγωγοί μέλη και φίλοι του Κόμματος πραγματοποίησαν ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, με αφήγηση παραμυθιού και καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Με φαντασία και μεράκι, τα παιδιά έφτιαξαν τοιχογραφία που απεικονίζει την πύλη του Πολυτεχνείου, με αφορμή την επικείμενη επέτειο του λαϊκού ξεσηκωμού το Νοέμβρη του 1973. Ανάρπαστο έγινε το «Κόκκινο Αερόστατο».

Η εργατική τάξη θα κινήσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπροστά

Ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση, επισήμανε ότι «δεν επιλέξαμε τυχαία τον τίτλο». Προέρχεται από την «ακλόνητη πεποίθηση ότι η πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη της εποχής μας, που παράγει με τα χέρια και το νου της έναν τεράστιο πλούτο, θα τεθεί επικεφαλής των νέων εργατικών εξεγέρσεων και επαναστάσεων, θα μπορέσει να κατακτήσει τη δική της εξουσία, που θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες, θα συμπαρασύρει μαζί της τους φυσικούς της συμμάχους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού».

Από το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά
Από το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά
Πρόσθεσε ότι η παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης είναι ανεκτίμητη, «γιατί απέδειξε πως αυτό που φαίνεται σήμερα ακίνητο, αύριο μπορεί να αλλάξει, ότι τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευομένων είναι ασυμβίβαστα, ότι όταν η εργατική τάξη συνειδητοποιήσει τη δύναμή της, μπορεί να κινήσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπροστά» και «για να το καταφέρει χρειάζεται να έχει το δικό της Κόμμα, που θα καθοδηγήσει αυτήν την προσπάθεια, και αυτό έκανε πράξη το Κόμμα των Μπολσεβίκων, εκπληρώνοντας το ρόλο του».

«Το Κόμμα μας με την πολιτική του, το σύγχρονο Πρόγραμμά του, καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε συστράτευση με τους κομμουνιστές, στο δρόμο της ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης», τόνισε ο Μ. Μακρής, συμπληρώνοντας πως «σ' αυτό το δρόμο οι κομμουνιστές πρωτοστατούν καθημερινά, για την οργάνωση της αντίστασης και της λαϊκής πάλης. Στο κατώφλι της νέας χρονιάς του 2018, που θα τιμήσουμε τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, βάζουμε υψηλούς στόχους για την ενίσχυσή του στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης στις λαϊκές γειτονιές και στα χωριά».

Ξεχωριστό κάλεσμα απηύθυνε ο Μ. Μακρής σε όλους τους φίλους, συντρόφους, στις οικογένειες των αγωνιστών της Αντίστασης, να συμβάλουν στην Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος που είναι σε εξέλιξη, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει να επιτευχθεί ο στόχος που έχει βάλει η Κομματική Οργάνωση Αν. Στερεάς και Εύβοιας για την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων του Κόμματος στη Χαλκίδα, που όπως ανακοίνωσε θα πάρουν το όνομα του Θύμιου Καψή, του «καπετάν Ανάποδου», όπως ήταν και η επιθυμία της αδερφής του Ευσταθίας, που έκανε τη σημαντική προσφορά στο Κόμμα. «Εχουμε ηθική δέσμευση στους συντρόφους μας, που πολλοί απ' αυτούς δεν είναι σήμερα στη ζωή, να υλοποιήσουμε αυτό το στόχο», σημείωσε μέσα σε βροχή χειροκροτημάτων και συνθημάτων, συμπληρώνοντας πως «είμαστε δεσμευμένοι από τη σημαντική υλική προσφορά για αυτόν το σκοπό της οικογένειας του Θύμιου Καψή, του καπετάν Ανάποδου, διοικητή του ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ».

Μας εμπνέει η πείρα του Μεγάλου Οκτώβρη

Μέσα σε θερμά παρατεταμένα χειροκροτήματα και απανωτά συνθήματα από τη νεολαία, ανέβηκε στο βήμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Οσο ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης θα ψάχνουν να βρουν τις "διαφορές" τους στα "Paradise papers" ο ένας και στα "Saudarabian papers" ο άλλος, για να μπορούν πιο άνετα μαζί να ψηφίζουν μνημόνια και νόμους που τσακίζουν το λαό μας, για να απαλλάσσουν από φόρους τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, για να ληστεύουν το λαό. Οσο θα αφαιμάζουν το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς και τις συντάξεις, εναλλάξ πότε ο ένας και πότε ο άλλος, τόσο κι εμείς θα οργανώνουμε τη σημερινή πάλη της εργατικής τάξης για τα δικαιώματά της, μέχρι την τελική ανατροπή όλων αυτών και του σάπιου καπιταλιστικού συστήματός τους. Γι' αυτό και θα συνεχίζουμε να μελετάμε και να μας εμπνέει η πείρα του Μεγάλου Οκτώβρη, της Επανάστασης που συγκλόνισε τον κόσμο», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του.

Οπως επισήμανε: «Η ιστορική μελέτη, η ίδια η ταξική πάλη επιβεβαιώνει ένα βασικό γενικό συμπέρασμα. Η πάλη για την εξουσία είναι αντικειμενική όταν στο ιστορικό προσκήνιο η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία αντιπροσωπεύει πλέον έναν ιστορικά παρωχημένο κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό, ενώ η τάξη που μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία αποτελεί την κινητήρια δύναμη ενός νέου, ανώτερου κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού.

Βέβαια, στην πάλη για την εξουσία, όπως και στην ανάπτυξη και κυριαρχία των νέων κοινωνικών σχέσεων, η κίνηση δεν είναι ευθύγραμμα ανοδική, αλλά με αρκετά ζιγκ - ζαγκ, με άλματα και πισωγυρίσματα». Ομως, «δεν πρέπει να μας διαφύγει το μεγαλύτερο δίδαγμα της Οκτωβριανής Επανάστασης: Οτι η ανερχόμενη δύναμη, η εργατική τάξη, με το επαναστατικό κίνημά της μπορεί να ηγηθεί της υπόθεσης της κοινωνικής προόδου, του περάσματος από τον παλιό τρόπο παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας, τον καπιταλιστικό, στο νέο, τον κομμουνιστικό. Κι αυτό συνέβη τον Οκτώβρη στη Ρωσία». Τονίζοντας ότι «η πείρα του Οκτώβρη είναι ανεξάντλητη και κυρίως επίκαιρη».

Ιδιαίτερη εκτενή αναφορά έκανε στους θεσμούς της νέας εξουσίας, τα Σοβιέτ, που εκφράζουν την ανωτερότητά της και που πρέπει - όπως σημείωσε - να τα κατανοούμε ως την πιο σταθερή απ' όλες τις γνωστές στην Ιστορία μορφές υλοποίησης της δικτατορίας του προλεταριάτου, της μόνης γνήσιας εργατικής εξουσίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι «μόνο το ΚΚ, αν αποτελεί πραγματικά πρωτοπορία της τάξης, αν αποτελείται από αφοσιωμένους κομμουνιστές που τους ατσάλωσε και τους μόρφωσε η πείρα της ταξικής επαναστατικής πάλης, αν το ΚΚ έχει καταφέρει να δεθεί με τη ζωή της τάξης του και μέσω αυτής με όλη τη μάζα των εκμεταλλευομένων και έχει καταφέρει να εμπνεύσει σε αυτήν την τάξη και τη μάζα του λαού εμπιστοσύνη, μόνο τότε ένα τέτοιο Κόμμα είναι ικανό να καθοδηγήσει την εργατική τάξη, το λαό, στην πιο αποφασιστική πάλη ενάντια στον καπιταλισμό.

Η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο δεν σταματά την ταξική του πάλη ενάντια στην αστική τάξη, αλλά το αντίθετο. Ιδιαίτερα πρέπει να φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού την επισήμανση και πλέον διαπιστωμένη ιστορική πείρα από όλους μας, ότι κάθε ασυνέπεια ή θεωρητική, γενικότερα ιδεολογική - πολιτική αδυναμία στο ξεσκέπασμα των αναθεωρητών, των οπορτουνιστών, των ρεφορμιστών, μπορεί να σημάνει μεγάλη αύξηση του κινδύνου ανατροπής της εργατικής εξουσίας από την αστική τάξη, αφού αυτούς θα χρησιμοποιήσει αύριο, όπως ιστορικά ουκ ολίγες φορές ήδη έκανε, για την αντεπανάσταση».

«Το καθήκον κάθε Κομμουνιστικού Κόμματος», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, «επειδή σήμερα ακριβώς βρισκόμαστε σε φάση συνολικού πισωγυρίσματος, αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων διεθνώς και σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, πρέπει να είναι η ένταση της προετοιμασίας της εργατικής τάξης κάθε χώρας, σε καθημερινή βάση, με σκληρή ιδεολογικοπολιτική δουλειά και ταξική δράση, για τις στιγμές της επαναστατικής έξαρσης που μέλλονται να 'ρθουν.

Γιατί η εποχή μας εξακολουθεί να είναι εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Η εποχή της ανατροπής του καπιταλισμού άνοιξε με τον Οκτώβρη του 1917, εκεί ο δρόμος χαράχτηκε, ξεκίνησε η εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Γι' αυτό ηχούν στα αυτιά μας επίκαιρα τα λόγια του Λένιν ότι η αρχή έγινε, αλλά σε ποια χώρα, οι προλετάριοι ποιας χώρας θα τον τελειώσουν, δεν είναι αυτό το κύριο ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, η γραμμή χαράχτηκε.

Γι' αυτό και δεν τα διπλώνουμε, δεν υποχωρούμε. Γι' αυτό είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι αυτό το έργο πρέπει να το τελειώσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ