Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ηγεσία του «νέου φορέα» έκφρασης της «κεντροαριστεράς», με τη Φώφη Γεννηματά με 42% και τον Νίκο Ανδρουλάκη με 25% να διεκδικούν την ηγεσία στο 2ο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή.

Στις δηλώσεις τους, οι δύο υποψήφιοι αναμάσησαν τα περί «αλλαγής» και «νέου» που φέρνουν στο πολιτικό σκηνικό. Η Φ. Γεννηματά έκανε λόγο για «ανατροπή του πολιτικού σκηνικού», ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε «ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς».

Συγκροτήματα του Τύπου και αστικά επιτελεία προσπάθησαν να δημιουργήσουν την εικόνα «μεγάλης συμμετοχής» στις εκλογές για το νέο φορέα (ψήφισαν περίπου 210.000 άτομα), προκειμένου να προσδώσουν δυναμική στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας, με το βασικό σε κάθε περίπτωση να παραμένει η δημιουργία ενός «τρίτου πόλου» που θα συμβάλει στη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, ως μελλοντικός σύμμαχος σε κυβερνήσεις συνεργασίας και επιπλέον «ανάχωμα» για τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στις διεργασίες για το νέο φορέα παρεμβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με «όπλο» την πρωτοκαθεδρία στη σοσιαλδημοκρατία και τις στενές σχέσεις με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ασκεί πιέσεις ώστε ο «νέος φορέας» να αποτελέσει πιθανό κυβερνητικό του σύμμαχο.

Το αποτέλεσμα «συνιστά ήττα όσων ήθελαν ανοιχτά τη σύμπραξη με τη ΝΔ. Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντι-αριστερά», έγραψε στο «Τwitter» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.

Ο δε «ΠΑΣΟΚογενής» Π. Κουρουμπλής είπε (στον ρ/σ «Alpha»): «Αυτός ο χώρος, εφόσον αποσαφηνίσει και την ταυτότητά του σε σχέση με τη δεξιά και την αριστερά, σε εκείνο που μπορεί ιστορικά να συμβάλει είναι να υπάρξει μια σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματική σύγκλιση πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα, όπου και η κεντροαριστερά θα συγκλίνει προς τα εδώ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκλίνει προς τα εκεί, θα βρεθεί ένας κοινός τόπος».

Παρέμβαση όμως υπάρχει και από πλευράς ΝΔ, που επίσης αναζητά εταίρο για πιθανή κυβερνητική συνεργασία. «Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα», έσπευσε να γράψει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο ίδιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος που επιφυλάσσεται στο «νέο φορέα» θα είναι ρόλος του απαραίτητου συμπληρώματος ώστε να υλοποιείται απρόσκοπτα από τους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος η δεδομένη στρατηγική του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, οι χαμηλές επιδόσεις άλλων υποψηφίων επίσης ρίχνουν νερό στο μύλο των διεργασιών. Το 13% του Γ. Καμίνη αποδίδεται από διάφορους σε «μια παραπάνω απ' ό,τι χρειαζόταν ταύτιση του με το έργο κυβερνήσεων Σημίτη». Το 10% του Στ. Θεοδωράκη εντείνει τις γκρίνιες στο Ποτάμι, με στελέχη του να τον κατηγορούν ότι μόνος πήρε την απόφαση να μπλεχτεί στην αναμέτρηση και να αποφασίσει διάχυση του κόμματός τους στον υπό διαμόρφωση νέο φορέα. Τέλος, το 2,3% του Γ. Ραγκούση σχολιάζεται από τη σκοπιά του ότι ήταν ο μόνος που έλεγε ανοιχτά «όχι» σε πιθανή συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ