Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες από χαλάζι

Αμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση των ζημιών διεκδικεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος του νομού

Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί από την σφοδρή χαλαζόπτωση οι αγρότες της Αργολίδας απαιτεί σε ανακοίνωσή του ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος του νομού (ΑΚΣΥΝΑ). Οι καλλιέργειες στην περιοχή, όπως και σε Κόρινθο - Μεσσηνία, «χτυπήθηκαν» τις προηγούμενες μέρες από το χαλάζι, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται σε ελιές και εσπεριδοειδή.

Στην ανακοίνωση εκφράζει «την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους συναδέλφους αγρότες που επλήγησαν σε πολύ μεγάλο κομμάτι της Αργολίδας. Καλούμε τον ΕΛΓΑ να αναλάβει τις ευθύνες του στο θέμα των γρήγορων εκτιμήσεων και των καταστροφών που έχουν συντελεστεί, τόσο στη φυτική - ζωική παραγωγή αλλά και στο φυτικό - ζωικό κεφάλαιο».

Οπως σημειώνει, «ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συντελεί και αυτός με τη σειρά του στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Οσο δεν αλλάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και στον τρόπο αποζημίωσης, θα συνεχίζεται η πικρή εμπειρία που έχουμε από τις προηγούμενες καταστροφές και τη συνολική διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουν οι αγρότες με προκαταβολική είσπραξη».

Ο ΑΚΣΥΝΑ καταγγέλλει τους τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι αρκούνται μόνο στο να ζητούν «άμεση καταγραφή των καταστροφών», αλλά και τους δημάρχους της περιοχής Αργους - Μυκηνών, Ναυπλιέων, καθώς «δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο ελάφρυνσης των αγροτών - κτηνοτρόφων που επλήγησαν από χαλαζόπτωση στις περιοχές του δήμου τους, όπως πάγωμα δημοτικών τελών, μείωση τιμής νερού ύδρευσης κ.ά.

Σημειώνει επίσης ότι κλιμάκια του Συλλόγου θα περιοδεύσουν στις πληγείσες περιοχές, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της δράσης των αγροτών, και καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδίκηση για: Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο, άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, χωρίς επιβάρυνση με τόκους κ.λπ. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες κ.ά.

Ζημιές και στο Πήλιο

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε και την ανατολική πλευρά του Νοτίου Πηλίου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα ελαιοπερίβολα. Ειδικά στις περιοχές Ξινόβρυση, Πάλτση, Συκή, η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Το χαλάζι κατέστρεψε τη βρώσιμη ελιά που ήταν έτοιμη να συγκομισθεί. Οι πληγέντες παραγωγοί ζητούν άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, χωρίς κανένα επιπλέον οικονομικό κόστος για τους ίδιους και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο εντός της καλλιεργητικής περιόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ