Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει θεσμούς «συμμετοχικής» στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία

Εξαγγελίες χτες από τον αρμόδιο υπουργό, σε ομιλία του σε συνέδριο

Στη «συμμετοχή των ασθενών στο σχεδιασμό της πολιτικής Υγείας και στη διοίκηση του συστήματος Υγείας» επικεντρώθηκε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνεδρίου, «ντύνοντας» με επιστημονική και δημοκρατική επίφαση την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και στον τομέα της Υγείας.

«Είναι διεθνώς παραδεκτό ότι η εκπροσώπηση των συλλόγων των ασθενών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την πολιτική Υγείας είναι επιβεβλημένη και καθοριστική», ισχυρίστηκε ο υπουργός. Αποκρύπτοντας έτσι ότι ο μανδύας της «συμμετοχικότητας» και της «συνδιαχείρισης» εντάσσεται στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, καθώς αποτελούν σημαντικά εργαλεία για να προχωρά η υλοποίηση της αντιλαϊκής κρατικής πολιτικής, μετατρέποντας τους ίδιους τους ασθενείς σε «βοηθούς» για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της, κάμπτοντας τις αντιδράσεις.

Κι επειδή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τις ιδιαίτερες ικανότητές της σ' αυτόν τον τομέα - άλλωστε γι' αυτό απολαμβάνει τη στήριξη του κεφαλαίου - ο υπουργός Υγείας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Αναφέρθηκε «στην άμεση αναδιοργάνωση των ΔΣ των νοσοκομείων με πρόβλεψη συμμετοχής εκπροσώπων των ασθενών, τη δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας σε κάθε ΥΠΕ ως οργάνων δημοκρατικού προγραμματισμού, στρατηγικού σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο και κοινωνικού ελέγχου, στα οποία επίσης θα εκπροσωπούνται οι ασθενείς».

Μίλησε επίσης για «θεσμική αναδιοργάνωση του ΚΕΣΥ με εκπροσώπηση των ληπτών υπηρεσιών Υγείας στην Ολομέλειά του». Με άλλα λόγια, οι οικογένειες και οι ασθενείς αντί να διεκδικούν λύσεις από το κράτος για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καλούνται να αναλάβουν οι ίδιοι ατομικά την «αυτοδιαχείριση» της ασθένειάς τους, να γίνουν φορείς άσκησης μιας πολιτικής που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα και το συμφέρον τους.

Σε ό,τι αφορά το «ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ασθενών», που επικαλέστηκε ο υπουργός, ανακοινώνοντας μέτρα όπως τα «γραφεία προστασίας του πολίτη», η εκπαίδευση 340 υπαλλήλων κ.ά., μόνο ως πρόκληση και υποκρισία ακούγεται, τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε χτες στη Βουλή προβλέπει ακόμη περισσότερες περικοπές, σε συνέχεια των προηγούμενων, αυξημένες πληρωμές των ασθενών για φάρμακα και εξετάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά μονιμοποιείται και επιδεινώνεται.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία αναφέρθηκε στο κυβερνητικό «έργο» γύρω από τα Κέντρα Κοινότητας και τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας. Ενέργειες που στην πραγματικότητα αφορούν τον εκσυγχρονισμό του τρόπου με τον οποίο θα πληροφορούνται οι ανάπηροι και οι χρόνια πάσχοντες για τις περικοπές που έχουν ήδη υποστεί και εκείνες που έρχονται...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδεία Λαμπρούλη στα Νοσοκομεία της Λάρισας (2014-10-25 00:00:00.0)
Προπαγανδίζει τις αντιδραστικές αλλαγές (2010-10-02 00:00:00.0)
Πειράματα περικοπών στην ώρα της ανάγκης (2002-06-12 00:00:00.0)
Ανθυγιεινές ευεργεσίες (2001-03-03 00:00:00.0)
Ανακατανομή της ανθυγιεινής λιτότητας (1996-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ