Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σχέδια για «ενεργειακό λιμάνι» στο Βασιλικό

Στο φόντο ευρύτερων επενδυτικών σχεδιασμών ισχυρών μονοπωλίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Προχωρούν στην Κύπρο επιχειρηματικά σχέδια, που διαμορφώνονται σε μια περίοδο ευρύτερων μονοπωλιακών επιδιώξεων για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χτες, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε πρόταση του υπουργού Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Εργων, Μάριου Δημητριάδη, για συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να αγοραστεί γη στην περιοχή του Βασιλικού για την ανέγερση ενός «βιομηχανικού και ενεργειακού λιμανιού», που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. Ο Μ. Δημητριάδης μίλησε για πρόταση με «τεράστια σημασία για τον τόπο μας» και «μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης», η οποία «εντάσσεται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές αλλά και τον γενικότερο σχεδιασμό, για να αναδείξουμε τη χώρα μας ως ένα περιφερειακό κέντρο διαχείρισης υποδομών, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και διάφορες άλλες υποδομές που έχουμε στο κράτος μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο «υπολογίζεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2020».

Περισσότερα στοιχεία για το τι ακριβώς «ενεργειακό λιμάνι» θα δημιουργηθεί δεν δόθηκαν, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην «καρδιά» μιας περιοχής όπου συναντιούνται προτεραιότητες ισχυρών κολοσσών - αμερικανικών, γαλλικών, αραβικών και άλλων - όπως δείχνουν και οι γεωτρήσεις που συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι ενεργειακές επενδύσεις που προχωρούν σε μεγάλα κοιτάσματα της γύρω περιοχής (βλ. αιγυπτιακό «Ζορ» κ.λπ.).

Η Τουρκία

Τη σημασία που έχει η Κύπρος για τα ευρύτερα επιχειρηματικά και ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις που έκανε προ ημερών και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, που βρέθηκε στα Κατεχόμενα για την επέτειο «ανακήρυξης» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), όπως προκλητικά αποκαλείται το ψευδοκράτος.

«Αν υπάρχει έστω και το ελάχιστο δικαίωμα στην Ανατολική Μεσόγειο για το πετρέλαιο, δεν πρόκειται αυτό το δικαίωμα των Κυπρίων του βορρά και της Τουρκίας να το δώσουμε σε κανέναν. Αυτό να το γνωρίζουν όλα τα κράτη του κόσμου», είπε ακόμα.

Σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Ακντάγ υποστήριξε πως «οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται ότι στην περίπτωση που υπάρξει λύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο της ισότητας» και συνέχισε: «Αυτή η διαδικασία τελείωσε. Επομένως τι θα γίνει από δω και πέρα; Μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, αλλά εμείς θα κοιτάξουμε το δικό μας δρόμο».

Στο Κυπριακό όμως αναφέρθηκε και ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που είπε ότι μόνο «αν δύο ίσα κράτη μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει πάλι η διαδικασία. Κανείς δεν πρέπει να ονειρεύεται ότι μια λύση είναι πιθανή αν οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν κράτος και εμείς αποτελούμε μια κοινότητα σε αυτό το τραπέζι». Ο ίδιος τόνισε ότι από όλη τη διαδικασία των τελευταίων 50 χρόνων «εμείς τι κερδίσαμε;...», προσθέτοντας ότι «οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να παροτρυνθούν να εργαστούν για μια διευθέτηση, αλλιώς δεν θα βρεθεί λύση». Εμείς «υποφέραμε απομονώσεις», επανέλαβε, επαναφέροντας ουσιαστικά την ανάγκη αναγνώρισης του ψευδοκράτους και προσθέτοντας ότι «στο τραπέζι πρέπει να κάτσουν δύο κράτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ