Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΡΑΝ
Διεργασίες για την «πολιτική μετάβαση» και την «ανοικοδόμηση» στη Συρία

Το Κοινό Ανακοινωθέν προμηνύει εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε όλη την περιοχή, ενώ αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ετοιμάζουν τις δικές τους κινήσεις

Στιγμιότυπο από την τριμερή συνάντηση στο Σότσι
Στιγμιότυπο από την τριμερή συνάντηση στο Σότσι
ΣΟΤΣΙ - ΡΙΑΝΤ.-

Στην «επίτευξη πολιτικής λύσης» και τη διασφάλιση «σταθερότητας» στη Συρία επικεντρώθηκε η συνάντηση που έγινε χτες στο Σότσι της Ρωσίας ανάμεσα στους Προέδρους Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και Ιράν, Χασάν Ροχανί, δίνοντας ουσιαστικά το σήμα για νέα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή, αυτή τη φορά πάνω στα συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και μέσα σε ένα πλαίσιο διαφόρων ανακατατάξεων σε μια εύφλεκτη περιφέρεια, στην οποία κονταροχτυπιούνται μερικά από τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε, οι τρεις πλευρές περιγράφουν το «σχήμα της Αστάνα» (μέσα από το οποίο Μόσχα, Αγκυρα και Τεχεράνη προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να πρωταγωνιστήσουν ως «εγγυήτριες δυνάμεις» στη «διευθέτηση» της κρίσης στη Συρία) ως «ένα αποτελεσματικό εργαλείο συμβολής στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία» και μιλούν για «μεγάλη πρόοδο» που έχει γίνει το τελευταίο 11μηνο στην «εξουδετέρωση του "Ισλαμικού Κράτους", του "Μετώπου Νούσρα" και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν επίσης να «βοηθήσουν τους Σύρους να αποκαταστήσουν την ενότητα της χώρας και να πετύχουν μια πολιτική λύση μέσω ενός ελεύθερου, δίκαιου, διαφανούς, χωρίς αποκλεισμούς και καθοδηγούμενου από Σύρους διαλόγου», που θα οδηγήσει και στη σύνταξη νέου Συντάγματος. Διακηρύσσεται ακόμα «η ισχυρή δέσμευση» - μεταξύ άλλων - «στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», ενώ καλούνται οι εκπρόσωποι τόσο της συριακής κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης να πάρουν μέρος στο λεγόμενο «Συριακό Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου» (υπό διαμόρφωση πλατφόρμα με τη «συμβολή» της Ρωσίας), που θα συγκληθεί «στο Σότσι το προσεχές μέλλον» και στην επιτυχία του οποίου συμφώνησαν να συμβάλουν και οι τρεις χώρες.

Ρωσία, Τουρκία και Ιράν εντείνουν ολόπλευρα τις προσπάθειές τους να πρωτοστατήσουν στις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες στη μεταπολεμική Συρία, προσδοκώντας ασφαλώς πλεονεκτήματα που θα διασφαλίσουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα τα οποία εκπροσωπούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν θα διαπραγματευτούμε κάτω από την ίδια στέγη με τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχοποιούν την εθνική μας ασφάλεια», ζητώντας ουσιαστικά «φρένο» στην πορεία αναβάθμισης των Κούρδων.

Από τη δική του μεριά, ο Πούτιν - που μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας - είπε ότι η πολιτική μετάβαση «δεν θα είναι απλή και θα απαιτηθεί να γίνουν συμβιβασμοί απ' όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης», ενώ πρότεινε οι τρεις χώρες να διατυπώσουν από κοινού ένα συνολικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Συρίας, δεδομένων «των καταστροφών που έχει υποστεί σε τεράστια κλίμακα η χώρα».

Τέλος, ο Ροχανί υποστήριξε ότι ανοίγεται μια νέα προοπτική για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία και απαιτείται συντονισμός των θέσεων Μόσχας, Αγκυρας και Τεχεράνης σε όλα τα επίπεδα.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η διήμερη συνάντηση εκπροσώπων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το ρωσικό «ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ», συμμετείχαν 140 εκπρόσωποι οργανώσεων, ενώ παραβρέθηκε και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Σύμφωνα με ορισμένα πρακτορεία, εκπρόσωποι της λεγόμενης Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων - που μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε την αντιπολίτευση στη Γενεύη - δήλωσαν πως «πολλά στελέχη που αρνούνται κατηγορηματικά να δουν τον Ασαντ στο μέλλον της Συρίας αποκλείστηκαν».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο σύμβουλος του υπουργού Ισλαμικών Υποθέσεων της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ μπιν Φαχάντ Αλαϊντάν, βρέθηκε χτες στο Βατικανό, όπου είχε συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπερδεύεται το «κουβάρι» συμφωνιών και αντιπαραθέσεων... (2018-08-04 00:00:00.0)
Κατάρριψη UAV από το Ισραήλ (2018-07-12 00:00:00.0)
Αβέβαιες οι αυριανές συνομιλίες στη Γενεύη... (2016-01-28 00:00:00.0)
Παζάρια και προετοιμασία κλιμάκωσης του πολέμου ενόψει συνομιλιών (2016-01-24 00:00:00.0)
Ζυμώσεις με την «αντιπολίτευση» και κλιμάκωση συγκρούσεων (2015-12-09 00:00:00.0)
Στο πλευρό της Συρίας αραβικές χώρες και Ιράν (2003-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ