Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές σε καλλιέργειες της Ηλείας

Οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στις ελαιοκαλλιέργειες από χαλαζοπτώσεις στο νομό Ηλείας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, Δ. Μανωλάκου και Ν. Μωραΐτης.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: «Χωρίς προηγούμενο είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις που έπεσαν στις 8 και 16 Νοέμβρη σε περιοχές του νομού Ηλείας. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι περιοχές των δήμων Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ηλιδας, κυρίως σε ελαιόδεντρα, κηπευτικά και εσπεριδοειδή.

Οπως έχουν δείξει τα πρώτα στοιχεία από τη χαλαζόπτωση στις 8 Νοέμβρη, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στην παραγωγή ελαιολάδου σε 173.500 δέντρα που μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί στους δήμους Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας - Κρεστένων.

Πρόκειται για αφανισμό του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής, αφού σε πολλές περιπτώσεις το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό προϊόν. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με τα χαράτσια, τους φόρους, τη μείωση των επιδοτήσεων.

Ο ΕΛΓΑ με τον αντιαγροτικό - φοροεισπρακτικό κανονισμό του χαρατσώνει τους καλλιεργητές χωρίς να διασφαλίζει την παραγωγή από όλες τις φυσικές καταστροφές, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και στο σύνολό της».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση «προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες για το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχόντων χρεών των πληγέντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ