Κυριακή 26 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - Β. ΣΙΝΑ
Πολύνεκρη επίθεση σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή

Η έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή στο τέμενος αλ Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ, 40 χιλιόμετρα βόρεια του όρους Σινά στην Αίγυπτο, έχει μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές απολογισμό 235 νεκρών και 130 τραυματιών, σύμφωνα πάντα με τις αιγυπτιακές αρχές, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν. Η έκρηξη έγινε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, μέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι ένοπλοι, που πραγματοποίησαν την επίθεση με βομβιστικό μηχανισμό, στη συνέχεια άνοιξαν πυρ στο πλήθος. Πάντως οι αρχές ασφαλείας της Αιγύπτου ανέφεραν ότι καταδίωξαν και σκότωσαν 15 ενόπλους που φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση.

Χωρίς να έχει αναληφθεί ευθύνη για το νέο μακελειό στο βόρειο Σινά, οι αρχές θεωρούν ότι πιο πιθανοί δράστες είναι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», που έχουν δυνάμεις στην περιοχή και στο παρελθόν έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κυρίως σε δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και σε χριστιανικές εκκλησίες. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε 3ήμερο πένθος, ενώ μηνύματα καταδίκης της επίθεσης έρχονται από όλο τον κόσμο. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι δήλωσε ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις θα απαντήσουν με σφοδρότητα στην επίθεση.

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αιγυπτιακό λαό και σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Τέτοιου είδους επιθέσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των επεμβάσεων και των πολέμων, για την ένταση της καταστολής σε βάρος των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ