Κυριακή 26 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Κάλεσμα της 19ης Διεθνούς Συνάντησης

Εμείς οι εκπρόσωποι 103 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από 77 χώρες του κόσμου, που πήραν μέρος στη 19η Διεθνή Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στις 2-3/11/2017, με θέμα «100 χρόνια από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση: Τα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ειρήνη, για το σοσιαλισμό»:

Τονίζοντας ότι το έτος 2017 θα καταγραφεί στην Ιστορία ως η επέτειος για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Πεπεισμένοι ότι ο Β. Ι. Λένιν, το Μπολσεβίκικο Κόμμα ήταν και παραμένουν πηγή έμπνευσης και πολύτιμης πείρας για τους κομμουνιστές του πλανήτη και όλους τους επαναστάτες.

Σημειώνοντας την ιστορική σημασία των γεγονότων του Οκτώβρη του 1917, που όχι μόνο συγκλόνισαν τον κόσμο με το μεγαλείο τους και δημιούργησαν το θεμέλιο για τη συνεχή κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και προοδευτική κίνηση της ανθρωπότητας προς τα μπρος, στην οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας, αλλά επίσης έδωσαν απαντήσεις σε τρομακτικές προκλήσεις του 20ού αιώνα.

Αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης - του πρώτου εργατικο-αγροτικού κράτους στον κόσμο - που μέσα σε ένα ιστορικά σύντομο διάστημα πέτυχε πρωτόγνωρες κατακτήσεις σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικοπολιτικούς τομείς, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στις καπιταλιστικές χώρες, έγινε εγγυητής της ειρήνης και είχε τεράστια συμβολή στην ήττα του φασισμού και στις επιτυχίες των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων των καταπιεσμένων λαών των χωρών που ήταν αποικίες.

Εχοντας επίγνωση ότι τη χρονιά που τιμούμε τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, αντιμετωπίζουμε το ιδιαίτερο καθήκον να ερευνήσουμε και να αντλήσουμε τα σωστά συμπεράσματα για τις αίτιες και λάθη που οδήγησαν στη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Εξοπλισμένοι με τη λενινιστική διδασκαλία για το σοσιαλισμό, ως νέο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, και καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι οι αντεπαναστατικές αλλαγές που συντελέστηκαν στο τέλος του 20ού αιώνα αναιρούν την ιστορική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης και των επιτευγμάτων της ΕΣΣΔ στην οικοδόμηση και ανάπτυξη μιας νέου τύπου κοινωνίας.

Εχοντας συζητήσει την πείρα και την πρακτική της πάλης για τα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη πως το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και η εκμεταλλευτική, επιθετική φύση του ιμπεριαλισμού είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνει ότι ο σοσιαλισμός είναι απαίτηση του σήμερα και του αύριο.

Χαιρετίζοντας την πάλη της εργατικής τάξης και των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, ειρήνη, κοινωνική πρόοδο και σοσιαλισμό.

Καλούμε όλα τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να εντείνουν το συντονισμό τους και να αναλάβουν τις εξής κοινές δράσεις:

-- Να κάνουν μια αντικειμενική εκτίμηση των κοινωνικοπολιτικών διαδικασιών, μπροστά στην ανάγκη να ενταθεί η πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό και τον αντι-σοβιετισμό, να δυναμώνουν διαρκώς την αλληλεγγύη με τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, με τους κομμουνιστές που αντιμετωπίζουν πολιτικές διώξεις και απαγορεύσεις στη δράση τους, όπως στην περίπτωση του ουκρανικού λαού και του ΚΚ Ουκρανίας.

-- Να οργανώσουν επιστημονική έρευνα και ανταλλαγή απόψεων για τις αίτιες που οδήγησαν στην αντεπαναστατική ανατροπή στην ΕΣΣΔ, στην παλινόρθωση του καπιταλισμού και τη διάλυση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

-- Να οργανώσουν την πλατύτατη μελέτη των έργων του Β. Ι. Λένιν από τα κομματικά μέλη τους και το λαό στο σύνολό του, εξηγώντας την ιστορική τους σημασία και επικαιρότητα στο σύγχρονο κόσμο. Να οργανώσουν εκδηλώσεις για να προβληθούν τα έργα του Β. Ι. Λένιν με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την έκδοση του «Κράτους και Επανάσταση».

-- Να διεξάγουν μια μεγάλη διεθνή καμπάνια για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Μαρξ, τονίζοντας τη συμβολή του στην Ιστορία, και τη σημασία και επικαιρότητα του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» που δημοσιεύτηκε πριν 170 χρόνια, καθώς και των 150 χρόνων από τον 1ο τόμο του «Κεφαλαίου». Ιδιαίτερη φροντίδα πρέπει να δοθεί στην εξήγηση της σημασίας τους στους νέους.

-- Να προωθήσουν την ανταλλαγή θεωρητικής και πρακτικής πείρας από την πάλη ενάντια σε όλες τις μορφές του καπιταλισμού, αποκαλύπτοντας την εκμεταλλευτική, επιθετική και απάνθρωπη ουσία του και ενισχύοντας τη θεωρητική κατάρτιση του πληθυσμού, ιδιαίτερα της νεολαίας.

-- Να δυναμώσουν την ενότητα, την αλληλεγγύη και το συντονισμό τους στην πάλη για εργατικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, αξιοποιώντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την Πρωτομαγιά του 2018.

-- Να αναπτύξουν κοινές προσπάθειες για την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αντιπαλεύοντας το ρατσισμό και το φασισμό, αξιοποιώντας για αυτόν το σκοπό την επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (9/5/1945), καθώς και τα 75 χρόνια από τη νίκη στη Μάχη του Στάλινγκραντ (2/2/1943).

-- Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση θεωρούν αναγκαίο να αντιμετωπιστεί η ρωσοφοβία.

-- Να απαιτήσουν τον τερματισμό του αμερικανικού αποκλεισμού της Κούβας, αντιτιθέμενοι σθεναρά στα ιμπεριαλιστικά σχεδία σε βάρος του Κουβανικού λαού. Να υποστηρίξουν το δίκαιο του λαού της Παλαιστίνης για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου κράτους. Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τους λαούς της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, που βιώνουν από τη μεριά των ιμπεριαλιστικών κρατών την κατοχή, την επέμβαση, τον αποκλεισμό ή την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις, που αντιπαλεύουν την τρομοκρατία και τους θρησκευτικούς φανατικούς (Συρία, Ιράκ, Μπολιβαριανή Βενεζουέλα, Ουκρανία κ.ά.)

-- Να οργανώσουν δράσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

-- Να διευρύνουν το μέτωπο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για την ειρήνη, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και να οργανώσουν κοινές δράσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και την επέκτασή του, ενάντια στα πυρηνικά όπλα και ξένες στρατιωτικές βάσεις, ενάντια στο μιλιταρισμό και στους πολέμους, για τον αφοπλισμό, την ειρηνική επίλυση των διεθνών συγκρούσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενάντια στις επεμβάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο για την ειρηνική επανένωση της Κορέας.

Τέλος, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετείχαν στις εργασίες της 19ης ΔΣΚΕΚ, ευχαριστούν το ΚΚΡΟ για τη φιλοξενία του και την εξαίρετη διοργάνωση της Συνάντησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της στο Λένινγκραντ, στην Αθήνα η επόμενη (2017-11-07 00:00:00.0)
Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Γκ. Ζιουγκάνοφ (2017-11-04 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η Διεθνής Συνδιάσκεψη για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης (2017-08-12 00:00:00.0)
Αρχίζει αύριο στο Μινσκ της Λευκορωσίας (2007-11-02 00:00:00.0)
Η Κομμουνιστική Διεθνής (2007-10-21 00:00:00.0)
Τίμησαν τον Κόκκινο Οκτώβρη (2006-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ