Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Συγκρότηση «αντιτρομοκρατικού συνασπισμού»

Από τη συνάντηση στο Ριάντ
Από τη συνάντηση στο Ριάντ
ΡΙΑΝΤ.--

Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Περσικού Κόλπου και άλλων μουσουλμανικών - σουνιτικών κυρίως - χωρών, στο πλαίσιο ενίσχυσης του λεγόμενου «Αραβικού ΝΑΤΟ» που έχουν συγκροτήσει από το Δεκέμβρη του 2015, με φόντο την επικίνδυνη όξυνση της γεωπολιτικής κόντρας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, αλλά και τις ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή για την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων.

Προχτές, στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, πραγματοποιήθηκε σύνοδος των υπουργών Αμυνας 41 χωρών, ανακοινώνοντας τη συγκρότηση «Ισλαμικού Στρατιωτικού Αντιτρομοκρατικού Συνασπισμού» (IMCTC), με πρόσχημα, όπως είπε ο «αρχιτέκτονας» του φορέα, Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας και πρίγκιπας - διάδοχος στο θρόνο της Σ. Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, την «εξάλειψη της τρομοκρατίας από προσώπου Γης». Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου, παραδέχθηκε τη δράση της «τρομοκρατίας» στις χώρες της περιοχής, θεωρώντας ως μία από τις αιτίες «την έλλειψη συντονισμού» μεταξύ των «αντιτρομοκρατικών» υπηρεσιών των χωρών της περιοχής. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι θα εξαπολύσει «ανελέητο αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας μέχρι να εξαφανιστούν από τη Γη».

Στο Συνασπισμό συμμετέχουν κυρίως σουνιτικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά και αφρικανικές χώρες, όπως η Σομαλία, η Μαυριτανία και η Ουγκάντα. Συμμετέχει ακόμα το Κατάρ, το οποίο προσχώρησε σε αυτό το σχηματισμό πριν επέλθει τον περασμένο Ιούνη ρήξη στις σχέσεις του με τη Σ. Αραβία και τους συμμάχους της, λόγω της σύσφιξης που επέφεραν στις σχέσεις του με το Ιράν τα αμοιβαία μονοπωλιακά τους συμφέροντα. Το Κατάρ δεν εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο της Κυριακής, ενώ και ο Λίβανος επέλεξε να απόσχει, ώστε να μην τροφοδοτήσει εκ νέου την ενδοκυβερνητική κρίση που προέκυψε στις αρχές Νοέμβρη, έπειτα από έκδηλες πιέσεις της Σ. Αραβίας. Η Αίγυπτος, λόγω της πολύνεκρης επίθεσης που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στο Σινά, δεν έστειλε τον υπουργό Αμυνας αλλά ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο. Εκτός του ισλαμικού «αντιτρομοκρατικού συνασπισμού» είναι (για προφανείς λόγους) το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ.

Στρατιωτικός διοικητής του συνασπισμού διορίστηκε ο Πακιστανός στρατηγός ε.α. Ραχίλ Σαρίφ, που θα έχει το επιτελείο του στο Ριάντ. Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πακιστανός στρατηγός διευκρίνισε πως θα έχει ως αποστολή «να κινητοποιήσει και να συντονίσει τους πόρους, να διευκολύνει τις ανταλλαγές πληροφοριών και να βοηθήσει τις χώρες - μέλη να οικοδομήσουν τις δικές τους δυνατότητες για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ