Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής της μηχανής

Αλλεπάλληλα μηνύματα σε όσους θέλουν να παραμερίσουν τις δικές της προτεραιότητες

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Για να είναι μια χώρα ισχυρή στη διεθνή πολιτική σκηνή, πρέπει να διαθέτει μια ισχυρή οικονομία και έναν ισχυρό στρατό εξοπλισμένο με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το Σάββατο σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικής σχολής.

Στέλνοντας μηνύματα για την ετοιμότητα της ντόπιας πλουτοκρατίας να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της, σε μια περιοχή που «φλέγεται» από γεωπολιτικές ανακατατάξεις, επανέλαβε ότι στόχος της χώρας είναι να αναδυθεί στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν κρίσιμα βήματα όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, την οικονομία αλλά και την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

«Στην περιοχή σημειώνονται εξελίξεις που μπορεί να υπηρετούν ή να υπονομεύουν τα συμφέροντα ορισμένων κύκλων, αλλά εμάς μας θίγουν», τόνισε ο Ερντογάν και, αναφερόμενος ξανά στο Εθνικό Συμβόλαιο (την απόφαση της Βουλής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1920, η οποία προέβλεπε τη διαμόρφωση των συνόρων του υπό ίδρυση σύγχρονου τουρκικού κράτους), υπογράμμισε: «Σας ρωτάω, μπορείτε να απεμπολήσετε το Εθνικό Συμβόλαιο, όπως το έθεσε ο ιδρυτής της Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ; Το αίμα των μαρτύρων μας βρίσκεται σε αυτό. Εκεί είναι και το μυαλό και το πνεύμα μας. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό...».

Επίσης, διεκδικώντας ρόλο «υπερασπιστή» των μουσουλμανικών λαών, ο Ερντογάν είπε ότι «ίσως κάποιοι θέλουν να οπισθοχωρήσουμε και να μείνουμε θεατές ενώ εγκαθιδρύουν έναν διάδρομο - τρόμο κατά μήκος των συνόρων μας με Συρία και Ιράκ... Δεν έχει σημασία τι θέλουν εκείνοι. Σημασία έχει τι θέλουμε εμείς ως κράτος και ως έθνος... Στο παρελθόν, πάντα μας έλεγαν ότι είμαστε "μια χώρα που κερδίζει στο πεδίο της μάχης αλλά χάνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, τώρα είμαστε υπεύθυνοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν τολμά ούτε να διανοηθεί κάτι τέτοιο...».

Χτες το πρωί, η «αντιτρομοκρατική» αστυνομία συνέλαβε 10 άτομα, ανάμεσά τους και τον ακαδημαϊκό Φικρέτ Μπασκάγια, σε επιχείρηση που έγινε στην Αγκυρα για να εντοπιστούν μέλη και συνεργάτες του PKK.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ