Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών, όχι σύμμαχος των αφεντικών!

Μαζική η συμμετοχή του εργατόκοσμου της Πάτρας στην τριήμερη κινητοποίηση των συνδικάτων - Το κτίριο του ΕΚΠ μετατράπηκε σε κέντρο πάλης και αγώνα

Την πρώτη μέρα της πρωτοβουλίας των σωματείων
Την πρώτη μέρα της πρωτοβουλίας των σωματείων
Για τρεις μέρες, το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας μετατράπηκε σε κέντρο πάλης και αγώνα των εργαζομένων της πόλης, από τα σωματεία που πήραν την πρωτοβουλία να σταματήσουν το όργιο της νοθείας και του εκφυλισμού που είχε επιβάλει μια ομάδα εργατοπατέρων στη διοίκηση και να αποτρέψουν τις «μαϊμού» εκλογές που ετοίμαζαν με τη συνδρομή και της αστικής «Δικαιοσύνης», Εδώ, για τρεις μέρες χτυπούσε η καρδιά της εργατικής τάξης, των συνδικάτων που αγωνίζονται, που δεν συμβιβάζονται με την αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλουν κυβέρνηση και εργοδοσία, με την απροκάλυπτη στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Μετά την κατάληψη του Εργατικού Κέντρου από συνδικάτα της Πάτρας, το βράδυ της Παρασκευής, ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις με τη μαζική συμμετοχή του εργατόκοσμου της Πάτρας, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αγωνιστικό κάλεσμα των σωματείων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία.

Με κάθε τρόπο (ντουντούκες, πανό, ανακοινώσεις, εξορμήσεις), τα σωματεία πραγματοποίησαν εκστρατεία ενημέρωσης σε τόπους δουλειάς και γειτονιές για τη μάχη που δίνεται στο Εργατικό Κέντρο για να μπει ένα τέλος στη νοθεία και την απάτη.

Μετά την πρώτη μαζική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, το Σάββατο το πρωί, ακολουθεί δεύτερη συγκέντρωση το απόγευμα με μεγάλη συμμετοχή, η οποία αργά το βράδυ μετατρέπεται σε λαϊκό γλέντι.


Την Κυριακή το πρωί, τρίτη μέρα της κινητοποίησης, μέσα και έξω από το Εργατικό Κέντρο, εκατοντάδες εργάτες, οι εκλεγμένοι για το συνέδριο αντιπρόσωποι από τα σωματεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, άνεργοι, συνταξιούχοι και φοιτητές είναι στο πόστο τους. Ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει συνέδριο με νόθους αντιπροσώπους!». Η προσπάθεια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκπροσωπείται από μια ολιγομελή ομάδα της απερχόμενης διοίκησης, όπου τον πρώτο λόγο έχει η ΠΑΣΚΕ, να κάνει εκλογές απάτης και νοθείας δεν θα περάσει!

Κυριακή πρωί, μέρα που είχαν οριστεί οι εκλογές, μετά από ένα διήμερο «καταγγελιών» από την εν λόγω ομάδα και τον αστικό Τύπο, εμφανίζουν απέναντι από το Εργατικό Κέντρο μια ολιγομελή ομάδα... 15 ατόμων! Η πολιτική τους γύμνια είναι απροκάλυπτη, δεν κινητοποίησαν ούτε τα στελέχη τους...

Απέναντί τους στέκονται εκατοντάδες εργάτες. Τα συνθήματα «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά» δονούν την ατμόσφαιρα.

«Να σπάσει το απόστημα. Για να φύγουν οι άνθρωποι της εργοδοσίας από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Γι' αυτό γίνεται η κινητοποίηση (...) Εδώ είναι το αγωνιστικό μας στέκι. Κάθε μέρα θα είμαστε εδώ. Δίνουμε αγωνιστικό "παρών", παλεύοντας για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και την οργάνωση της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη»: Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Μήτσος Αγγελόπουλος, απευθύνεται στους συγκεντρωμένους.

Το πραγματικό συνέδριο της εργατιάς


Λίγο αργότερα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, αρχίζει το πραγματικό συνέδριο της εργατιάς.

«Σήμερα κάνουμε το συνέδριο των εργατών. Σήμερα συζητάμε για τα προβλήματα της τάξης μας. Σήμερα το λόγο έχουν οι πραγματικοί αντιπρόσωποι των εργαζομένων». Με αυτά τα λόγια ο Μ. Αγγελόπουλος άρχισε την ομιλία του, υπογραμμίζοντας τη σημασία που είχε για τους εργαζόμενους της Πάτρας αυτή η κινητοποίηση των συνδικάτων, «ενάντια σε μια ισχνή μειοψηφία που για χρόνια έχει "κατσικωθεί" στο σβέρκο της εργατικής τάξης. Αποδείχτηκε μάλιστα πως ήταν μια σωστή απόφαση, "αγκάθι στο μάτι της μεγαλοεργοδοσίας" της περιοχής, γι' αυτό λυσσαλέα μας επιτέθηκε (...) Δεν μπορεί ο εργάτης να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι μέσα στους χώρους δουλειάς, γιατί απέναντί του εκτός από τον εργοδότη έχει και τον εκπρόσωπο του εργοδοτικού συνδικαλισμού που τον πιάνει από το λαιμό...».

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν κοινή ήταν η διαπίστωση πως «για πρώτη φορά ακούστηκαν συνθήματα και αιτήματα υπέρ της εργατικής τάξης και των εργατών».

Δεκάδες συνδικαλιστές πήραν το λόγο, επικεντρώνοντας στα προβλήματα των εργαζομένων, στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας και στο πώς η ομάδα των εργατοπατέρων του ΕΚΠ τη σιγοντάρει χρόνια τώρα. Συζήτησαν για την προετοιμασία της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, για τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις και ενάντια στο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα που φέρνει η κυβέρνηση.


«Ιστορική κινητοποίηση» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των συνδικάτων ο Γιώργος Οικονομόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Νοτιοδυτικής Ελλάδας, ο οποίος είπε πως η εργασία τους εδώ και 20 χρόνια είναι «μετέωρη», καθώς οι συμβάσεις τους είναι προσωρινές. Κατήγγειλε την πλειοψηφία του ΕΚΠ για το ρόλο της και απαίτησε να γίνουν εκλογές με διαφανείς και έγκυρες διαδικασίες.

Μιλώντας για το ρόλο της μέχρι τώρα πλειοψηφίας ο Βασίλης Παπασημακόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας του Σωματείου Εργαζομένων «Πράκτικερ», τόνισε: «Είχαν μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας σε "κέντρο" προγραμμάτων "ευελιξίας", συναγελάζονταν με την εργοδοσία, την υπερασπίζονταν και επιδείκνυαν τις υπηρεσίες τους λέγοντας πως αυτοί "δεν είναι σαν το ΠΑΜΕ"! (...) Χτες μας απειλούσαν με εισαγγελέα, με αστυνομία, με κλούβες... Αλλά δεν θα τους περάσει!».

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση της Χριστίνας Παναγογιαννοπούλου, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Εμπόριο και στις Υπηρεσίες ν. Αχαΐας:«Είμαστε σωματείο που εδώ και 6 χρόνια προσπαθούμε να γραφτούμε στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου και μας πετάνε έξω. Εχουμε συνδικαλιστές που η εργοδοσία τους έχει απολύσει δυο και τρεις φορές και η γνωστή ομάδα του ΕΚ δεν αναγνωρίζει το σωματείο μας. Η εργοδοσία μάς κυνηγά, αλλά με τους εργοδότες δεν τα βρήκαμε! Στεκόμαστε όρθιοι!».

Από τις συγκεντρώσεις της δεύτερης μέρας
Από τις συγκεντρώσεις της δεύτερης μέρας
«Κινητοποίηση - σταθμό» χαρακτήρισε την κινητοποίηση ο Βασίλης Βασιλείου, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας. «Εμείς θέλουμε μαζικά συνδικάτα, αλλά με πραγματικούς εργάτες που συμμετέχουν στη ζωή και στη δράση τους», τόνισε.

Για τα προβλήματα των συναδέλφων του μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Φυλάκων, Ηλίας Τσούνας. Αναφέρθηκε στη θετική στάση της σημερινής δημοτικής αρχής της Πάτρας, ενώ υπογράμμισε ότι το σωματείο δεν νομιμοποιεί τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες που έγινε απόπειρα να επιβληθούν.

Στην αγωνιστική συμβολή των ταξικών σωματείων αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Παπαγεωργόπουλος, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Ιδρυμα Ανιάτων, λέγοντας πως «μόνο οι δικές σας δυνάμεις απεργούν, διαδηλώνουν και μάχονται και γι' αυτό σε σας πέφτει το βάρος των αγώνων», ενώ «το ΕΚΠ αυτούς που επέλεξε να προσκαλέσει ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Παπανδρέου και η υπουργός Εργασίας».

«Χρέος απέναντι στην εργατική τάξη της Πάτρας» χαρακτήρισε την κινητοποίηση η Ντίνα Καρδαμπίκη, από το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ ν. Αχαΐας τονίζοντας τη σημασία που θα έχει για το μέλλον του εργατικού κινήματος της περιοχής.

Στην επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Αθανασιάδης, από το Σωματείο Εργαζόμενων στο Φάρμακο. Στην επίθεση αυτή, τόνισε, δίνει κάλυψη η μέχρι τώρα πλειοψηφία του ΕΚΠ, υιοθετώντας πλήρως τα αιτήματά της, ζητώντας «κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε αναπτυσσόμενους τομείς», «σταθερή και ελκυστική φορολογική πολιτική για τις επιχειρήσεις»...

Από τις εργασίες του συνεδρίου της εργατιάς
Από τις εργασίες του συνεδρίου της εργατιάς
«Είναι καιρός να διώξουμε τους λακέδες της αστικής τάξης από τα συνδικάτα», υπογράμμισε ο Σταύρος Πήλιος, από το Παράρτημα Πάτρας του Σωματείου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, σημειώνοντας πως «αυτό δεν αφορά μόνο το ΕΚΠ, αλλά και άλλα Εργατικά Κέντρα και τη ΓΣΕΕ...».

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν επίσης η Φρόσω Ανδριοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών, η Μίλια Θεοφιλάτου από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, η Ρούλα Ντουντούμη από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο Μιχάλης Κατσιγιάννης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, και η Ζωή Τσάση, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας.

Τη συμπαράσταση των αγροτών της περιοχής εξέφρασε η Αλέκα Ζαπάτη, από τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», ανακοινώνοντας παράλληλα πως οι αγρότες κατεβαίνουν σε κοινό αγώνα με τους εργάτες στις 14 Δεκέμβρη.

Την αλληλεγγύη των φοιτητών και σπουδαστών μετέφερε ο Γιώργος Δάβουλος, εκ μέρους του ΜΑΣ, δίνοντας την υπόσχεση ότι στις 14 Δεκέμβρη οι φοιτητές θα βαδίσουν πλάι πλάι με την εργατιά, καθώς ο αγώνας είναι κοινός, ενάντια στην ίδια πολιτική.

Επίσης, την ανάγκη σύνδεσης των σπουδαστών με τα εργατικά σωματεία υπογράμμισε η Αναστασία Αγγελοπούλου, από το Σύλλογο Σπουδαστών στα Δημόσια ΙΕΚ Πάτρας, παρουσιάζοντας τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Ιδιαίτερη στιγμή στο συνέδριο της εργατιάς ήταν ο χαιρετισμός που έκανε ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «εμείς ως δημοτική αρχή έχουμε επιλέξει μετερίζι. Είμαστε με τους εργάτες. Με αυτούς δηλαδή που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας αλλά δεν τον απολαμβάνουν γιατί τα μέσα παραγωγής και το κουμάντο σε αυτά κάνουν μια χούφτα εργοδοτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ