Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από τη ζωή της νεολαίας

Η έκδοση της ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ με τη συλλογή άρθρων
Η έκδοση της ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ με τη συλλογή άρθρων
«Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από τη ζωή της νεολαίας» ήταν το θέμα της πετυχημένης εκδήλωσης της Τομεακής Οργάνωσης Περιστερίου της ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή, στην «Ξυλοτεχνία» στο Περιστέρι, όπου μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Στ. Λουκάς αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία που έδινε ο Λένιν και γενικότερα οι μπολσεβίκοι στη συμμετοχή της νεολαίας, των νέων εργατών στην επανάσταση, ξεκαθάρισε ότι η νεολαία συνυπάρχει μέσα στις δυνάμεις της επανάστασης, όντας από τα πιο μαχητικά της τμήματα, και μίλησε για την πείρα από τη συμμετοχή της νεολαίας στην επανάσταση του 1905. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις ηλικίες του ίδιου του Λένιν, του Στάλιν και άλλων στελεχών του Κόμματος το 1917, δείχνοντας ότι οι πρωτεργάτες της επανάστασης ήταν επίσης νέοι, ενώ μίλησε και για την ιδιαίτερη δουλειά που γινόταν στους νεοσύλλεκτους, τους στρατιώτες. Απάντησε στο ερώτημα που μπαίνει από τη νέα γενιά, αν μπορεί σήμερα που όλα μοιάζουν ανίκητα να γίνει επανάσταση, φωτίζοντας τον επαναστατικό μετασχηματισμό των κοινωνιών από τη δουλοκτητική κοινωνία έως σήμερα και μεταφέροντας την πείρα του Κόμματος των μπολσεβίκων από το 1905 έως το 1917. Μίλησε ακόμη πολύ αναλυτικά για τις κατακτήσεις της νεολαίας και γενικότερα του λαού στο σοσιαλισμό, κάνοντας συγκρίσεις με όσα βιώνουν σήμερα οι νέοι στη χώρα μας και τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο.

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία γεννήθηκε στην προετοιμασία της εκδήλωσης

Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εκδήλωσης, τα μέλη της ΤΟ Περιστερίου έσκυψαν πάνω στο θέμα, μελέτησαν και αξιοποίησαν μια σειρά σοβιετικά άρθρα και βιβλία. Καρπός αυτής της μελετητικής δουλειάς είναι μια μπροσούρα με άρθρα του Λένιν και όχι μόνο, αποσπάσματα ομιλιών και αποσπάσματα από σοβιετικές μπροσούρες. Κάποια, μάλιστα, από τα κείμενα της έκδοσης προέρχονται από βιβλία που δεν κυκλοφορούν πια στα ελληνικά. Η μπροσούρα διατίθονταν στο χώρο της εκδήλωσης και συνεχίζει τώρα να διακινείται από την ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ.


Για αυτήν την πρωτοβουλία, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ανέστη Ιωαννίδη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΤΟ Περιστερίου, ο οποίος σημείωσε: «Μπροστά στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, θεωρήσαμε ότι θα βοηθούσε τους νέους να έρθουν σε επαφή με αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός αν "ακουμπούσαμε" και πλευρές για το πώς συμμετείχε η νεολαία στην επανάσταση και στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αφορμή επίσης αποτέλεσε και το γεγονός ότι νέοι που συζητάμε μαζί τους, που προσεγγίζουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, θέτουν προβληματισμούς για τη συμμετοχή της νεολαίας σήμερα στους αγώνες, για το πώς σκέφτεται, για το ότι έχει τον πήχη των απαιτήσεων χαμηλά».

Εξηγώντας για το πώς δούλεψαν στη συνέχεια, ο Αν. Ιωαννίδης εξηγεί ότι προμηθεύτηκαν από τον Στ. Λουκά, όταν συζήτησαν μαζί του για την εκδήλωση, ορισμένες εκδόσεις στις οποίες περιέχονταν τα κείμενα που επιλέχτηκαν να συμπεριληφθούν στην μπροσούρα. Συγκεκριμένα αναφέρει τις εκδόσεις: «Ο Λένιν για τη Νεολαία» Εκδόσεις «Οδηγητής», που ήταν μια μπροσούρα που δημοσιεύτηκε στο 3ο Συνέδριο της ΚΝΕ, το «Για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου» του Μ. Ι Καλίνιν εκδόσεις «Νέοι Ορίζοντες» και της Ν. Κρούπσκαγια το «Για τη διαπαιδαγώγηση και την αυτομόρφωση» εκδόσεις «Χρόνος».

Από την εκδήλωση της Κυριακής
Από την εκδήλωση της Κυριακής
«Οι εκδόσεις μοιράστηκαν σε μέλη της Οργάνωσης με βάση τις χρονολογικές περιόδους, συγκεντρώσαμε ό,τι ενδιαφέρον στοιχείο υπήρχε και επιλέξαμε τα πιο ολοκληρωμένα άρθρα να τα δημοσιεύσουμε σε μπροσούρα. Κυρίως άρθρα από εκδόσεις όπου ειδικά σήμερα δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να τις βρει», σημειώνει ο Αν. Ιωαννίδης.

Επτά κείμενα για τη συμβολή της νεολαίας στην Επανάσταση

Η έκδοση της ΤΟ Περιστερίου που γεννήθηκε από αυτήν τη δουλειά, είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση. Το περιεχόμενό της περιλαμβάνει επτά κείμενα που αφορούν τη συμβολή της νεολαίας στο επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης, τη συμμετοχή και συνεισφορά της την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, όπως επίσης και την αυτοθυσία που έδειξε η νεολαία της ΕΣΣΔ στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την υπεράσπιση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού.

Το κείμενο «Ο Λένιν για τη συμμετοχή της προλεταριακής νεολαίας στο επαναστατικό κίνημα και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού» περιλαμβάνει άρθρα του Λένιν της περιόδου 1901-1920, με αναφορές στο επαναστατικό κίνημα της εργαζόμενης νεολαίας πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση και λίγο αργότερα. Ο Λένιν παραθέτει και ένα κείμενο του Ενγκελς: «Δεν είναι φυσικό στο κόμμα μας, το κόμμα της επανάστασης, να υπερέχει η Νεολαία; Είμαστε το κόμμα του μέλλοντος, γιατί το μέλλον ανήκει στη νεολαία. Είμαστε κόμμα των καινοτόμων κι η νεολαία δείχνει πάντα ενθουσιασμό να ακολουθεί τους καινοτόμους. Είμαστε το κόμμα που παλεύει με αυταπάρνηση κατά της παλιάς σήψης, γιατί η νεολαία πρώτη θα ορμήσει σε αυτήν την πάλη...».

Το κείμενο «Τα καθήκοντα των ενώσεων της νεολαίας» περιλαμβάνει ομιλία του Λένιν στο 3ο Πανρωσικό Συνέδριο της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ρωσίας στις 2 Οκτώβρη του 1920, που θέτει τα βασικά καθήκοντα της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και κάνει εκτενή αναφορά στο ζήτημα της ριζικής αναμόρφωσης που πρέπει να γίνει στον τομέα της εκπαίδευσης, που θα στηρίζεται στις νέες κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής.

Το επόμενο κείμενο είναι ένα άρθρο του 1922 από την μπροσούρα «Οργάνωση της Αυτομόρφωσης». Το άρθρο αυτό αναφέρεται στη δίψα των εργατών και των αγροτών να μορφωθούν, να κατακτήσουν την επιστήμη και τη συμβολή της σοβιετικής εξουσίας να ενθαρρύνει την προσπάθεια αυτή, ειδικά εκείνη την περίοδο που κυριαρχούσε ο αναλφαβητισμός, εξαιτίας της κληρονομιάς που άφησε το προηγούμενο καθεστώς. Τονίζεται πως η αυτομόρφωση θα παίξει τεράστιο ρόλο στην ικανοποίηση αυτής της δίψας.

Το κείμενο «Η εκλογή του επαγγέλματος» είναι ένα άρθρο της Ν. Κ. Κρούπσκαγια, που δημοσιεύτηκε στην «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» στις 26 Ιούνη 1936. Γίνεται λόγος για τη δυνατότητα που έδινε η ΕΣΣΔ ώστε κάθε νέος να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμά του, αφού είχε καθολική στήριξη από το εργατικό κράτος ώστε να αναπτύξει τις κλίσεις και τις ικανότητές του χωρίς κανέναν οικονομικό περιορισμό.

Το κείμενο «Με την ευκαιρία της εικοστής επετείου από την ίδρυση της Ομοσπονδίας της Κομμουνιστικής Λενινιστικής Νεολαίας της ΕΣΣΔ» είναι από το άρθρο «Ο δοξασμένος δρόμος της Κομσομόλ», που δημοσιεύτηκε το 1938. Αναφέρεται στο καθήκον της Κομσομόλ να αξιοποιήσει τη νεανική ενεργητικότητα, τον ενθουσιασμό και να τα κατευθύνει αυτά με δημιουργικό τρόπο στη διαπαιδαγώγηση νέων κομμουνιστών, χωρίς να παραλύει ταυτόχρονα τις ατομικές κλίσεις του καθενός. Να παίξει πρωτοπόρο ρόλο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τη δουλειά, τη μόρφωση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.λπ.

Το κείμενο «Μοναδική οικογένεια μαχητών» περιλαμβάνει ομιλία που έγινε το 1943 σε συγκέντρωση διαφωτιστών που δούλευαν στο μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσα σε άντρες των μη ρωσικών εθνοτήτων. Μέσα από το κείμενο αναδεικνύεται ο διεθνισμός της ΕΣΣΔ, ο σεβασμός που έδειχνε προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Τέλος, η έκδοση της ΤΟ Περιστερίου της ΚΝΕ ολοκληρώνεται με το κείμενο «Η βοήθεια του Μπολσεβίκικου Κόμματος», που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 1943 με αφορμή την 25η επέτειο ίδρυσης της Πανενωσιακής Ομοσπονδίας της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Νεολαίας. Το περιεχόμενο του κειμένου αναφέρεται στην ηρωική συμβολή της Κομσομόλ στην πάλη για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναδεικνύονται η ενεργητικότητα της νεολαίας, ο νεανικός ενθουσιασμός, η αυτοθυσία, στοιχεία που έδιναν ορμή στον αγώνα ενάντια στους Γερμανούς ναζί και στον αγώνα για την ανοικοδόμηση του σοσιαλισμού από τις καταστροφές που υπέστη εξαιτίας του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ